Niste prijavljeni u sustav !

Pretraživanje

Traži
Brodsko-posavska županija 

DOKUMENTI

 

Županijska skupština

 

Materijali sa sjednica

Objavljeno: 20.12.2017. u 12:01
Prikaza: 1599

Završena 5. sjednica ŽS - usvojen Proračun za 2018. godinu

Materijali sa sjednica : Završena 5. sjednica ŽS - usvojen Proračun za 2018. godinu

U Slavonskom Brodu održana je  danas, 20. prosinca 2017., 5. sjednica Županijske skupštine na kojoj su  vijećnici izmeđuostalih točaka raspravljali o izmjenama i dopunama Proračuna Brodsko-posavske županije za 2017. godinu a usvojen je Proračun Brodsko-posavske županije za 2018. godinu kao i Projekcija za 2019. i 2020. godinu, koji je u svom iznosu od gotovo 745 milijuna kuna za iduću godinu dosada najveći. Po riječima pročelnika za proračun i financije dr.sc. Ivana Lukića, proračun je u ovom iznosu planiran uvažavajući smjernice novog Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave, mogućnostima korištenja europskih sredstava kao relokacijom sredstava namijenjenih podmirenju dugovanja županijskih bolnica.

Nakon usvajanja zapisnika o radu prošle i Dnevnog reda današnje sjednice uz nazočnost 39 od ukupno 42 županijska vijećnika, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić započeo je sjednicu uobičajenim Aktualnim satom tijekom kojeg su vijećnici postavili brojna pitanja iz djelokruga rada župana i njegovih suradnika. U fokusu vijećničkih pitanja bilo je vodocrpilište u Sikirevcima i njegova budućnost s obzirom da njime sada nezakonito upravlja Vinkovački vodovod uz suglasnost Hrvatskih voda, pa je pitanje županu o toj temi uputilo nekoliko vijećnika ( Berislav Balen, Mirko Duspara i Goran Knežević)

Župan Danijel Marušić odgovorio je da je prije tjedan dana održan sastanak koji je vodio generalni direktor Hrvatskih voda g. Đuroković, na tom sastanku su bili nazočni i gradonačelnici Slavonskog Broda i Vinkovaca, župan Vukovarsko srijemske županije, župan Brodsko-posavske županije, te predstvanici Vodovoda Slavonskog Broda i Vinkovaca. Sastanak je bio dosta iscrpan; prijedlog iz Vukovarske županije je da sve poslove kandidranja projekata obavlja Vodovod Vinkovci, na što nismo pristali i kategorički smo to odbili. Nakon duge rasprave zaključak je da bi se ipak trebalo ići u osnivanje poduzeća koje bi vodilo vodocrpilište do određenih vodomjera, a potom da nadležnost preuzmu vodovodna poduzeća Slavonski Brod i Vinkovci.

U fokusu vijćnićkih pitanja bio je i Projekt Slavonija i njegovi konkretni benefiti za razvoj ovog dijela Hrvatske pa tako i Brodsko-posavske županije. Župan Marušić pojasnio je kako Projekt Slavonija ne može uspjeti ako svi dionici ne budu aktivni, od općina, gradova, do gospodarstvenika. Jedan od efekata je projekt Kraći put do zdravlja koji će poboljšati zdravstvene usluge, obnova devet škola, kao i niz strateških projekata koji će sigurno otvoriti nova radna mjesta na području naše županije.

Briga o zdravlju, projekti s područja razvoja zdravstvene zaštite kao i financiranje prijevoza učenika srednjih škola koji je porastao i do 300 %, zakon o poljoprivrednom zemljištu i naknada šteta od elementarnih nepogoda samo su neke od tema današnjeg Aktualnog sata.

11,00 sati

U tijeku je rasprava o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Brodsko-posavske županije za 2017. godinu. Pročelnik Lukić obrazlažući ovakav rebalans istaknuo je slijedeće: „U travnju 2016. godine obustavljen je proces sanacije županijskih bolnica. Tada jedna županijska bolnica iz tog je procesa izašla s dodatnih 100 milijuna kuna manje, a do kraja godine će se povećati na 130. Nije jasno kako će se taj manjak pokriti. Radi se o utopiji i takvih prihoda nema, a Županija ne može snositi manjkove koje su napravili drugi. Objedinili smo rashode i prihode zdravstvenih ustanova po nalogu Ministarstva, a nismo prihvatili prikaz nastalih manjkova. Županija s osam do deset milijuna kuna sudjeluje u proračunu brodske bolnice. Od 1. siječnja 2018. godine porez na cestovna motorna vozila naplaćuje se prilikom registracije vozila što je izvrsna vijest jer je prije naplata slijedila nekad tek u prosincu tekuće godine, a naplata je sad u nadležnosti Centra za motorna vozila pa će Županija tijekom cijele godine imati prihode i od tog dijela. Planirani prihodi i primici Proračuna povećavaju se za više od osam milijuna kuna što predstavlja povećanje od 1,3 posto u odnosu na prethodni plan, tako da će konačni proračun iznositi 626.782.783 kuna."

Nakon rasprave po klubovima i pojedinačne rasprave ovakav prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Brodsko-posavske županije za 2017 je usvojen.

Do 12,45 sati usvojene su točke:

 1. Prijedlog programa izmjena i dopuna Programa javnih potreba u školstvu na području Brodsko-posavske županije za 2017. godinu
 2. Prijedlog programa izmjena i dopuna Programa javnih potreba u kulturi na području Brodsko-posavske županije za 2017.
 3. Prijedlog programa o izmjenama i dopunama Programa javnih potreba i potrebnih sredstava u područjima zdravstva i socijalne skrbi za koja se izdvajaju sredstva iz Proračuna Brodsko-posavske županije za 2017.

 

Oko 15,15 sati usvojen Proračun za 2018. godinu

Nakon iscrpnog obrazloženja Prijedloga Proračuna Brodsko-posavske županije za 2018. godinu i Projekcija za 2019. i 2020. godinu,Prijedloga odluke o izvršenju Proračuna Brodsko-posavske županije za 2018. godinu kao i Prijedloga plana korištenja sredstava ostvarenih od prodaje i zakupa poljoprivrednog zemljišta i zakupa za ribnjake na području Brodsko-posavske županije za 2018. godinu pročelnika Lukića, i rasprave po klubovima vijećnika i pojedinačne rasprave, vijećnici su predložili amandmane za koje su željeli uvrštavanje u Proračun za 2018. Nakon polasatnog razmatranja, od predloženih 26 amandmana ukupne vrijednosti preko 11 milijuna kuna, prihvaćena su 2 amandmana: za obnovu srpske pravoslavne crkve 50 000kn vijećnice Tijane Radojčić i za izgradnju Spomen parka hrvatskim braniteljima u iznosu od 100.000kn vijećnika Damira Principa. Zajedno s ova dva amandmana Proračun Brodsko-posavske županije za 2018. godinu usvojeno je jednoglasno sa 23 glasa „ZA", jer je oporbeni dio vijećnika prije glasanja napustio Sjednicu.

U nastavku dnašnje Sjednice koja je s radom završila nešto iza 16 sati, usvojene su i slijedeće točke:

 1. Prijedlog programa javnih potreba u školstvu na području Brodsko-posavske županije za 2018.

 2. Prijedlog programa javnih potrebPra u kulturi na području Brodsko-posavske županije za 2018.

 3. Prijedlog programa javnih potreba u sportu i tehničkoj kulturi na području Brodsko-posavske županije za 2018.

 4. Prijedlog programa javnih potreba i potrebnih sredstava u područjima zdravstva i socijalne skrbi za koja se izdvajaju sredstva iz Proračuna Brodsko-posavske županije za 2018.

 1. Plan održavanja i građenja županijskih i lokalnih cesta na području Brodsko-posavske županije u 2018. godini

 1. Programi rada i financijski planovi za 2018. godinu:

 1. Muzeja Brodskog Posavlja Slavonski Brod

 2. Spomen galerije Ivana Meštrovića Vrpolje

 3. Zajednice športskih udruga i saveza Brodsko-posavske županije

 4. Zajednice tehničke kulture Brodsko-posavske županije

 5. Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Slavonski Brod

 1. Program rada i Financijski plan za 2018. Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije

 2. Plan rada Županijske razvojne agencije – CTR d.o.o. Slavonski Brod za 2018. i Financijski plan za 2018.

 3. Program rada i Financijski plan za 2018. Turističke zajednice Brodsko-posavske županije

 4. Plan rada i FinPancijski plan Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije za 2018.

 5. Program rada i Financijski plan Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Brodsko-posavske županije za 2018.

 6. Izvješće o radu ureda u Bruxellesu

 7. Izvješće o stanju sustava civilne zaštite na području Brodsko-posavske županije u 2017. godini

 8. Prijedlog odluke o pristupanju Brodsko-posavske županije Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini

 9. Prijedlog odluke o osnivanju i imenovanju Županijskog komasacijskog povjerenstva Brodsko-posavske županije

 U prilogu možete poslušati audio snimku 5. sjednice Županijsk skupštine.

Audio snimka sjedniceAudio snimka sjednice

Vrsta dokumenta: Nepoznat format(wma)

Veličina: 26362 kb

Datum objave: 20.12.2017.

Ostali članci
Brodsko-posavska županija : Održana 8. sjednica Županijske skupštine

Održana 8. sjednica Županijske skupštine

14. svibnja 2018. u 9:53
Slavonski Brod, 14. svibnja 2018. 9,00 sati Usvajanjem Dnevnog reda današnje kao i Zapisnika o radu prošle, započela je s radom 8. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije. U tijeku je Aktualni sat u sklopu kojeg vijećnici postavljaju pitanja iz djelokruga rada žu
Brodsko-posavska županija : 4. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BPŽ

4. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BPŽ

7. ožujka 2018. u 12:44
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije održat će sutra 4. sjednicu. Na Dnevnom redu Sjednice bit će rasprava o provedbi Zakona o ravnopravnosti spolova s naglaskom na Istambulsku konvenciju. Izvjestiteljica o ovoj točki bit će pravobraniteljica za ravnopr
Brodsko-posavska županija : Održana 6. sjednica Županijske skupštine

Održana 6. sjednica Županijske skupštine

27. veljače 2018. u 14:54
Slavonski Brod, 27. veljače 2018. Usvajanjem Dnevnog reda uz nadopunu 2. točke podtočkom c (imenovanje v.d. ravnatelja Muzeja Brodskog Posavlja) na prijedlog v.d. pročelnice za obrazovanje, šport i kulturu Anice Vukašinović, kao i usvajanjem Zapisnika o radu prošle Sjednice, sa r
Brodsko-posavska županija : 19. Sjednica Županijske skupštine

19. Sjednica Županijske skupštine

23. svibnja 2016. u 11:09
Brodsko-posavska županija : 17. sjednica Županijske skupštine - usvojen proračun za 2016.

17. sjednica Županijske skupštine - usvojen proračun za 2016.

21. prosinca 2015. u 19:06
usvojen proračun za 2016.
Brodsko-posavska županija : Održana 16.sjednica Županijske skupštine

Održana 16.sjednica Županijske skupštine

25. studenog 2015. u 16:57
Usvajanjem Zapisnika o radu prošle sjednice Županijske skupštine kao i prihvaćenjem Dnevnog reda današnje, 25. studenog u 9,00 sati s radom je započela 16. Sjednica županijske skupštine Brodsko-posavske županije.
Brodsko-posavska županija : 14. Sjednica Županijske skupštine

14. Sjednica Županijske skupštine

29. lipnja 2015. u 16:56
Donosimo pregled Aktualnog sata
Brodsko-posavska županija : Završena 12. sjednica Županijske skupštine

Završena 12. sjednica Županijske skupštine

8. travnja 2015. u 14:52
Na današnjoj 12. sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije koja je s radom započela u 9,00 sati, nakon utvrđivanja kvoruma i usvajanja Zapisnika o radu prošle sjednice prešlo se na Aktualni sat. Vijećnici su i ovaj puta postavili brojna pitanja iz djelokruga lokalne
Brodsko-posavska županija : Održana 11. sjednica Županijske skupštine

Održana 11. sjednica Županijske skupštine

26. veljače 2015. u 12:49
Jučer je održana 11. Sjednica Županijske skupštine. Nakon usvajanja zapisnika o radu prošle Sjednice i prihvaćanja Dnevnog reda Sjednica je započela uobičajenim Aktualnim satom na kojem su vijećnici postavljali pitanja iz djelokruga županije.
Brodsko-posavska županija : Održana 10. sjednica Županijske skupštine - usvojen Proračun za 2015. godinu

Održana 10. sjednica Županijske skupštine - usvojen Proračun za 2015. godinu

16. prosinca 2014. u 18:50
Na današnjoj sjednici Županijske skupštine sa većinom od 33 glasa „ZA“, 5 glasova „PROTIV“ i jednim suzdržanim usvojen je Proračun za 2015. godinu. Proračun u iznosu od212.236.778,13 kuna je usvojen je s 2 amandmana Nezavisne liste dr. Mirka Duspare, te s tri od ukupno devet pred
Brodsko-posavska županija : Održana 8. sjednica Županijske skupštine

Održana 8. sjednica Županijske skupštine

15. srpnja 2014. u 9:47
Na početku sjednice, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić utvrdio je da je nazočno 35 od 42 vijećnika te time potvrdio valjani kvorum. Prihvaćen je prijedlog te je većinom glasova vijećnika skinuta točka br. 8 s dnevnog reda, pod nazivom „Odluka o izmjenama i dopunama
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :