undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Na inicijativu Hrvatske poljoprivredne komore, udruga te obiteljskih
poljoprivrednih gospodarstava - tradicionalnih proizvođača domaće rakije,
Brodsko-posavska županija je bila domaćin okruglog stola na temu "Odredbe
Zakona o trošarinama i njihov utjecajna
razvoj ruralnih područja i status obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava -
proizvođača rakije". Zbog važećeg Zakona o trošarinama proizvođači domaće
rakije šljivovice ozbiljno razmišljaju o prestanku proizvodnje usprkos
značajnom ulaganju u svoja gospodarstva jer ih se tretira kao industrijske
proizvođače.
Stoga je organizirani okrugli stol 7. veljače 2012. godineraspravama sudionika definirao probleme te je
predloženo njihovo rješavanje putem traženja izmjene postojećeg Zakona i
izmjene direktive Europske unije, a kroz 7 zaključaka:
1. Predlaže se plaćanje trošarine od 500,00 kn po hektolitru
čistog alkohola ili 2,00 kn za litru rakije od 40 vol.% u momentu stavljanja
rakije na tržište za obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja imaju proizvodnju
šljive i drugog voća u površini do 3 ha.
Hektolitar čistog alkohola je 250 litara rakije od 40 %vol.).
Godišnja proizvodnja na takvom gospodarstvu nemože biti veća od 6.000 litra rakije.
2. Na tržište se može stavljati samo flaširana rakija sa
oznakom plaćene trošarine i deklariranom kvalitetom koju jamči proizvođač i
posebnom naznakom da je proizvod obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i
hrvatskog sela
Proceduru stavljanja na tržište dati u nadležnost Hrvatskog
centra za poljoprivredu, hranu i selo, Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i
voćarstvo. Administrativni postupaktreba biti identičan postupku za vina. Tako bi se izjednačila obiteljska
gospodarstva koja se bave uzgojem vinove loze i šljive.
3. Za rakiju koju prodaju gostima za piće u svom
gospodarstvu ne treba plaćati trošarine (oblici seoskog turizma: kušaonica,
usluge ugošćavanja,.)
4. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva sa manjim
šljivicima do 0,25 ha
(mali proizvođač) ne trebaju plaćati trošarinu za svoje potrebe
Za sve količine koje stavljaju na tržište plaćaju trošarinu
od 500,00 kunapo hektolitru čistog
alkohola kao i gospodarstva koja imaju šljivike na površini do 3,0 ha. Sva gospodarstva koja
stavljaju šljivovicu na tržište su jednaka u obvezi plaćanja trošarine, a za
svoje potrebe mogukoristiti količinu po
vlastitom nahođenju.
5. Rakija koja se stavlja na tržište mora odležati u
hrastovim bačvama najmanje 8 mjeseci
Na tržište se može stavljati samo flaširana rakija sa
oznakom plaćene trošarine i deklariranom kvalitetom koju jamči proizvođač.
6. Paušalni godišnji iznos za kazan od 100 litara je 100,00 kuna, a veći
od 100 litara
je 200,00 kn. (kao po postojećim propisima)
7. Propisane mjerne instrumente za protok ugrađivati na kazane
za koje se planira i prijavljuje godišnja proizvodnja veća od 6.000,00 litara rakije i za
industrijske proizvođače (poduzeća i dionička društva)
Ovakvim reguliranjem postigao bi se red u proizvodnji
šljivovice, a ista bi se tako mogla ponuditi i domaćoj turističkoj industriji
što do sada nije slučaj. Izmjena Zakona o trošarinama i Pravilnika na
predloženi način bila bi izravna pomoć u oživljavanju seoskog područja i
posebno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa manjim zemljišnim posjedom
( do 3,0 ha)