Slavonski Brod 21. prosinca 2017. Lokalna gastronomija, sa svojim okusima i mirisima, kao dio
kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, u svijetu se sve
izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Kao vrijednost
i nova kvaliteta koja pruža doživljaje nečeg što je drugačije. A drugačije je,
nema sumnje, ono što je lokalno, izvorno i tradicijsko. Uz to uživanje u hrani
koje je danas sve značajniji motiv za putovanje, ali i bitan element ocjene ukupnog
doživljaja i zadovoljstva gosta turističkim odredištem, upućuje na potrebu sustavnog
razvoja turističke ponude u HRVATSKE TRADICIJE području kulinarskog naslijeđa.
A to naslijeđe sagledavamo kao širi pojam koji obuhvaća pripremu tradicionalne
hrane po starim receptima i načinima, upotrebi lokalnih namirnica i proizvoda i
koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju, proizvodnju i kulturu te
je na kraju važan dio održivog razvoja.
Polazeći od navedenih spoznaja razvijen je i projekt Okusi
tradicije koji se bavi unapređenjem ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj
ponudi ugostiteljskih objekata, umrežavanjem nosioca standarda Okusi tradicije
radi zajedničkih poslovnih, edukativnih, promotivnih i marketinških aktivnosti
te sustavnim razvojem novih turističkih proizvoda u području gastronomije i
kulture blagovanja u cjelini.
Sudionici projekta su ugostiteljski objekti koji u suglasju
sa utvrđenim osnovnim standardima i pravilima u dnevnoj ponudi imaju minimalno
dva lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih najmanje četiri vina.
Označavaju se standardiziranom pločom sa jedinstvenim znakom i logotipom uz
dodatak lokalno prostornog određenja.
Glavni cilj je označavanje (labeling) ugostileljskih
objekata nosioca standarda Okusi tradicije i izgradnja njihovog identiteta kao
mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela i pića.
Krajnji cilj je kontinuitet i održivost kvalitete ponude,
postizanje izvrsnosti i inovativnosti u upotrebi tradicijskih namirnica, te u
konačnici oblikovanje tematskih restorana - restorana s tradicijom, koji će
stalno nuditi više tipičnih lokalnih jela, a gostima pružati i mogućnosti
aktivnog sudjelovanja u pripremi jela.
Standard Okusi može se utvrditi za ugostiteljske objekte
(turističko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, kušaonica, etno kuća,
bistro, gostionica, krčma, restoran, kavana, hotelski restoran) koji
zadovoljavaju propisane osnovne uvjete i vrednovanjem kroz 5 kategorija (hrana,
usluga, piće, ambijent, okoliš) od kojih svaka sadrži pet kriterija, ostvare
minimalno 75 od mogućih 100 bodova.
U suradnji i partnerstvu sa Županijskim turističkim
zajednicama prvi standardi dodijeljeni su tijekom 2015.g. objektima na području
Vukovarsko-srijemske županije (7) i Varaždinske županije (14), a nakon toga
slijedile su Požeško slavonska županija (8), Krapinsko-zagorska županija (14),
Zagrebačka županija (10), Sisačko-moslavačka županija (14),
Koprivničko-križevačka županija (13), Brodsko-posavska županija (13), Ličko
senjska županija (12) i grad Zagreb (1). Standardom Okusi tradicije obuhvaćeno
je trenutno 106 objekata s područja 9 županija. Tijekom 2018.g. projekt se
nastavlja na području pet novih županija, a 2019. obuhvatom svih hrvatskih
županija u cijelosti će završiti provođenje njegove prve faze.
Projektom upravlja DMK Vall042 u partnerstvu s Turističkim
zajednicama županija, lokalnim turističkim zajednicama i nosiocima standarda
Okusi tradicije.
Tim povodom danas su u Velikoj vijećnici dodijeljene plakete ugostiteljskim objektima s područja Brodsko-posavske županije, a svečanosti su nazočili i župan Danijel Marušić, zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, Ružica Vidaković u ime županijske Turističke zajednice te direktor projekta Borislav Šimenc.
Trinaest dobitnika ovih standarda s područja Brodsko-posavske županije su:
- Pansion "Slavonski biser" (Nova Gradiška)
- Hotel "Kralj Tomislav" (Nova Gradiška)
- Restoran "Dukat" (Nova Gradiška)
- Restoran "Grozd" (Slavonski Brod)
- Rodino gnijezdo (Slavosnki Brod)
- Hotel "Savus" (Slavonski Brod)
- Restoran "Oroz" (Slavonski Brod)
- Restoran "Uno" (Slavonski Brod)
- Hotel "Art" (Slavonski Brod)
- Eko-etno salaš "Savus" (Bukovlje)
- Ranč "Marin" (Garčin)
- Kuća dida Tunje (Oprisavci)
- Restoran "Đeram" (Velika Kopanica)