Niste prijavljeni u sustav !

Pretraživanje

Traži

Hrvatska zajednica županija

Objavljeno: 4.7.2017. u 7:44
Prikaza: 1033

Održan drugi sastanak premijera Plenkovića s predstavnicima Zajednice županija,

Hrvatska zajednica županija : Održan drugi sastanak premijera Plenkovića s predstavnicima Zajednice županija,

Cijela Vlada bila je jučer u Požegi. Održan je drugi sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Zajednice županija, Udruga gradova i Udruga općina. Predstavljena je Strategija regionalnog razvoja Hrvatske do 2020. godine, koju je Vlada prihvatila na sjednici potkraj lipnja, te novi model financiranja lokalne samouprave.

Požega 3, lipnja 2017. Sastanci članova Vlade s predstavnicima županija, gradova i općina bit će sustavna praksa kako bi se izvukla maksimalna korist za ukupni razvoj Hrvatske, a načelo rada bit će duh partnerstva, istaknuo je premijer Andrej Plenković u Požegi na sastanku članova Vlade s predstavnicima Zajednice županija, Udruga gradova i Udruga općina.

Ovakvi sastanci bit će sustavna praksa, što, nažalost, do sada nije bio slučaj, ustvrdio je. Ponekad se čak činilo kao da živimo u dva paralelna svijeta, pa su župani imali svoje kolegije u okviru Zajednice županija, a susreti s Vladom bili su više ad hoc karaktera. A ova Vlada posebno cijeni ulogu županija i vas koji ste dobili povjerenje na izborima prije nekoliko tjedana, naglasio je Plenković.

Duh partnerstva između središnje i županijske te gradskih i općinskih vlasti ključno je načelo kako ćemo raditi sljedećih godina i nastojati izvući maksimalnu korist za razvoj Hrvatske, poručio je.
Većina ministara obišla je gotovo sve županije u okviru svojih aktivnosti i s takvim temom ćemo nastaviti, najavljuje premijer te ocjenjuje da će se rezultati takvog pristupa pokazati za četiri godine.
Svaki od sastanaka imat će specifičnu temu. Danas su to Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020. godine, dodao je Plenković.

Strategiju je predstavila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, a ministar financija Zdravko Marić govorio je o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Premijer je naveo i da je od sastanka u prosincu prošle godine usvojen Zakon o sufinanciranu stambenih kredita za koji drži da će biti izrazito dobro prihvaćen na razini županija, posebno kod mladih obitelji. Navodi i da su od prije dva dana na snazi zakonske odredbe kojima su povećane rodiljne naknade, kao i da je potpisan niz ugovora vezanih uz bolju dostupnost zdravstvene zaštite. Istaknuo je i da je u planu osnivanje područnih ureda Ministarstva državne imovine u Osijeku, Splitu i Rijeci. Time će se, kazao je, omogućiti da se u mnogim županijama stavi u funkciju neiskorištena državna imovina koje ima puno.

Premijer i članovi Vlade nazočit će u Požegi i predstavljanju Programa za zapošljavanje žena ZAŽELI, ukupno vrijednog 400,9 milijuna kuna. Plenković je kazao da je nezaposlenost u Hrvatskoj pala ispod 170.000 što je najniži broj u apsolutnom iznosu od 1990. godine.

Istodobno raste i zaposlenost, naglašava premijer te očekuje da će sve Vladine mjere omogućiti da se do kraja mandata dođe do 68% zaposlenosti u Hrvatskoj. A s ovim trendovima i mjerama koje ćemo poduzimati vjerujem da smo na dobrom putu, rekao je.

U ime Zajednice županija obratio se njezin predsjednik i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk koji očekuje da se Hrvatska u konačnici decentralizira u funkcionalnom i financijskom smislu, a jučerašnji sastanak, kazao je, priprema je i podloga upravo za to. U ime Brodsko-posavske županije ovom sastanku nazočio je i župan Danijel Marušić.

 


Ostali članci
Brodsko-posavska županija : Hrvatska zajednica županija u borbi protiv korupcije

Hrvatska zajednica županija u borbi protiv korupcije

21. prosinac 2017. u 12:05
Zagreb, 18. prosinca 2017 Hrvatska zajednica županija od rujna provodi projekt „Anti-corruption and transparency in public administration training for trainers and students“ koji je financiran od strane Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj u sklopu Programa mal
Brodsko-posavska županija : Predstavnici Zajednice s državnom tajnicom Ministarstva poljoprivrede Marijom Vučković

Predstavnici Zajednice s državnom tajnicom Ministarstva poljoprivrede Marijom Vučković

27. ožujak 2017. u 13:36
Preko 40-ak predstavnika hrvatskih županija iz područja poljoprivrede, zdravstva i obrazovanja održalo je u ponedjeljak 27. ožujka sastanak s državnom tajnicom ministarstva poljoprivrede Marijom Vučković i njezinim najbližim suradnicima. Tema sastanka je bila vezana uz shemu krat
Brodsko-posavska županija :  Premijer i župani o nužnosti decentralizacije i strateškim projektima

Premijer i župani o nužnosti decentralizacije i strateškim projektima

19. prosinac 2016. u 15:24
Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, 19. prosinca s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina te je ovo prvi puta da su se premijer i svi ministri sastali sa svim relevantnim akterima iz jedinica lokalne i područne (region
Brodsko-posavska županija : Aplikacija „Otvoreni proračun“ još jedan korak prema transparentnosti županijskih uprava

Aplikacija „Otvoreni proračun“ još jedan korak prema transparentnosti županijskih uprava

6. listopad 2016. u 10:21
Zagreb, 5. listopada 2016. – Službeno predstavljena aplikacija „Otvoreni proračun“ Hrvatske zajednice županije novi je korak prema transparentnosti županija. Iako su prije nekoliko mjeseci proglašene najtransparentnijim jedinicama, s ovim projektom županije se žele približiti gra
Brodsko-posavska županija : Stručnjaci za javnu nabavu na radionici o novim direktivama u području javne nabave

Stručnjaci za javnu nabavu na radionici o novim direktivama u području javne nabave

5. listopad 2016. u 13:18
Slavonski Brod, 5. listopada 2016. U prostorijama Hrvatske zajednice županija, u utorak, 4. listopada, održana je radionica iz područja javne nabave. Radionicu organiziranu s ciljem jačanja kapaciteta županijskih službenika vodili su Karmen Meić iz Grada Varaždin te Marijan Vunda
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :