Niste prijavljeni u sustav !

Pretraživanje

Traži

Hrvatska zajednica županija

Objavljeno: 5.10.2017. u 14:51
Prikaza: 4076

U Hrvatskoj zajednici županija održan treći kolegij župana

Hrvatska zajednica županija : U Hrvatskoj zajednici županija održan treći kolegij župana

U Hrvatskoj zajednici županija je u srijedu, 4. listopada, održan treći kolegij župana gdje su predstavnici svih jedinica regionalne samouprave raspravljali o aktualnim temama iz nadležnosti županija. Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk na početku je predstavio izvješće o radu. Među aktivnostima se posebno ističe sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem u Požegi gdje je dogovoreno da će se uvesti praksa redovitog djelovanja i usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom u cilju njezinog ravnomjernog regionalnog razvoja.

Unatrag dva mjeseca, odnosno od posljednje sjednice kolegija, radne skupine nastavile su sa svojom aktivnošću promicanja interesa lokalne i područne (regionalne) samouprave producirajući mišljenja na nekoliko važnih zakona. Među tim zakonima svakako je i Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave o kojemu su župani na današnjoj sjednici raspravljali s predstavnicom Ministarstva financija – pomoćnicom ministra i glavnom državnom rizničarkom Ivanom Jakir-Bajo.

Novim Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave predviđeno je da prihod od poreza na dohodak bude u cijelosti prihod općina gradova i županija, no od predloženih 20 posto županijama je pripalo 17 posto, što je povećanje od tek 0,5 posto u odnosu na prijašnji zakon. „Podržavamo prijedlog pojednostavljenja modela financiranja sa sadašnjih pet na jedan jedinstveni model raspodjele poreza na dohodak. Također, podržavamo da se financiranje decentraliziranih funkcija u potpunosti izdvoji iz poreza na dohodak te se financira iz drugih prihoda te da se putem Fonda fiskalnog izravnanja smanje nejednakosti fiskalnih kapaciteta jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave", rekao je na kolegiju predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Temeljna primjedba na ovaj Zakon tiče se predloženog udjela županija. „Ostanemo li na razini od 17 posto moglo bi doći do smanjivanja intenziteta investicija – po osnovni javnih potreba u zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi, sportu i poticanju poduzetništva, poljoprivrede i turističkih projekata. Izuzetno je važno da funkcionalnu decentralizaciju prati i fiskalna jer su to dvije komponente koje moraju biti ispunjene ako želimo postići efikasnost decentraliziranih funkcija i ravnomjeran regionalni razvoj kojemu težimo" zaključio je Pauk.

Pomoćnica ministra Jakir-Bajo istaknula je kako je glavna intencija prilikom donošenja ovog Zakona bila da se jednaka stopa primjenjuje za svih dvadeset županija. „Sada općine, odnosno gradovi dobivaju 60 posto, županije 17 posto, financiranje decentraliziranih funkcija sa 6 posto i fiskalno izravnanje se financira sa 17 posto i ta će se sredstva dodjeljivati fiskalno slabim jedinicama". objasnila je Jakir-Bajo i dodala da u slučaju povećanja traženog udjela županija od 20 posto dolazi i do smanjenja fonda fiskalnog poravnanja, a povećanja razlike između fiskalnih kapaciteta županija.

Uz Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave župani su imali prilike raspraviti i izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi s državnom tajnicom Josipom Rimac i voditeljicom sektora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Anitom Markić.

„Pozdravljam prijedloge koje je Hrvatska zajednica županija uputila na Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te mi je drago što mogu reći da su županije spremne i sposobne preuzeti funkcije i biti partner Vladi. Ovo ministarstvo poznaje vaše probleme i potrebe te smo svjesni da funkcionalna decentralizacija mora pratiti i ona fiskalna. Otvoreni smo za dijalog i spremni na uspješnu suradnju u budućnosti." rekla je državna tajnica Rimac.

Na kolegiju župana raspravljalo se o još jednom zakonu i njegovom utjecaju na županije - Zakonu o upravljanju državnom imovinom. Državni tajnik Krunoslav Katičić koji pohvalio je suradnju sa županijama i istaknuo: „Kao najveću novinu izdvojio bih da će sve nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske na dan 1.1.2017. temeljem Zakona upisati kao vlasništvo jedinica lokalne i regionalne samouprave. Kada je to opravdano i obrazloženo, bez naknade će se dodjeljivati svi oblici državne imovine zbog izgradnje poduzetničkih i infrastrukturnih objekata. Ako ima koji konkretan prijedlog rado ćemo ga razmotriti i uvrstiti u nacrt". Predsjednik Pauk je pohvalio napore Ministarstva oko uspostavljanja boljeg sustava upravljanju državnom imovinom i najavio kako će Zajednica nastaviti raditi na poboljšanju zakona u cilju pojednostavljenja procedura.

U nastavku sjednice odlučeno je kako će se Izborna skupština Hrvatske zajednice županija održati 24. studenog u Zagrebu, raspravljalo se o prijedlogu imenovanja članova/zamjenika članova CEMR-a, a dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podnio je Izvješće o radu Odbora regija.


Hrvatska zajednica županija : U Hrvatskoj zajednici županija održan treći kolegij župana : SlikaSlika
Hrvatska zajednica županija : U Hrvatskoj zajednici županija održan treći kolegij župana : Slika 1Slika 1
Hrvatska zajednica županija : U Hrvatskoj zajednici županija održan treći kolegij župana : Slika 2Slika 2
Hrvatska zajednica županija : U Hrvatskoj zajednici županija održan treći kolegij župana : Slika 3Slika 3
Hrvatska zajednica županija : U Hrvatskoj zajednici županija održan treći kolegij župana : Slika 4Slika 4
Hrvatska zajednica županija : U Hrvatskoj zajednici županija održan treći kolegij župana : Slika 5Slika 5
Ostali članci
Brodsko-posavska županija : HRVZŽ: Ilja Cota novi je voditelj Radne skupine za EU fondove i međunarodnu suradnju

HRVZŽ: Ilja Cota novi je voditelj Radne skupine za EU fondove i međunarodnu suradnju

26. siječanj 2018. u 13:10
U četvrtak, 25. siječnja održana je sjednica Radne skupine za EU fondove i međunarodnu suradnju Hrvatske zajednice županija. Sjednica je počela odabirom novog vodstva te je od danas novi voditelj Radne skupine Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije
Brodsko-posavska županija : Hrvatska zajednica županija u borbi protiv korupcije

Hrvatska zajednica županija u borbi protiv korupcije

21. prosinac 2017. u 12:05
Zagreb, 18. prosinca 2017 Hrvatska zajednica županija od rujna provodi projekt „Anti-corruption and transparency in public administration training for trainers and students“ koji je financiran od strane Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj u sklopu Programa mal
Brodsko-posavska županija : Predstavnici Zajednice s državnom tajnicom Ministarstva poljoprivrede Marijom Vučković

Predstavnici Zajednice s državnom tajnicom Ministarstva poljoprivrede Marijom Vučković

27. ožujak 2017. u 13:36
Preko 40-ak predstavnika hrvatskih županija iz područja poljoprivrede, zdravstva i obrazovanja održalo je u ponedjeljak 27. ožujka sastanak s državnom tajnicom ministarstva poljoprivrede Marijom Vučković i njezinim najbližim suradnicima. Tema sastanka je bila vezana uz shemu krat
Brodsko-posavska županija :  Premijer i župani o nužnosti decentralizacije i strateškim projektima

Premijer i župani o nužnosti decentralizacije i strateškim projektima

19. prosinac 2016. u 15:24
Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, 19. prosinca s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina te je ovo prvi puta da su se premijer i svi ministri sastali sa svim relevantnim akterima iz jedinica lokalne i područne (region
Brodsko-posavska županija : Aplikacija „Otvoreni proračun“ još jedan korak prema transparentnosti županijskih uprava

Aplikacija „Otvoreni proračun“ još jedan korak prema transparentnosti županijskih uprava

6. listopad 2016. u 10:21
Zagreb, 5. listopada 2016. – Službeno predstavljena aplikacija „Otvoreni proračun“ Hrvatske zajednice županije novi je korak prema transparentnosti županija. Iako su prije nekoliko mjeseci proglašene najtransparentnijim jedinicama, s ovim projektom županije se žele približiti gra
Brodsko-posavska županija : Stručnjaci za javnu nabavu na radionici o novim direktivama u području javne nabave

Stručnjaci za javnu nabavu na radionici o novim direktivama u području javne nabave

5. listopad 2016. u 13:18
Slavonski Brod, 5. listopada 2016. U prostorijama Hrvatske zajednice županija, u utorak, 4. listopada, održana je radionica iz područja javne nabave. Radionicu organiziranu s ciljem jačanja kapaciteta županijskih službenika vodili su Karmen Meić iz Grada Varaždin te Marijan Vunda
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :