Niste prijavljeni u sustav !

Pretraživanje

Traži

Samouprava

Objavljeno: 4.6.2019. u 16:05
Prikaza: 853

13. sjednica Županijske skupštine

Samouprava : 13. sjednica Županijske skupštine

Nakon usvajanja Zapisnika  o radu prošle Sjednice te usvajanja Dnevnog reda sa Aktualnim satom započela je 13. sjednica Županijske skupštine. Sjednicom je predsjedavao Pero Ćosić.

Donosimo pregled Aktualnog sata:

JOSIP MARUNICA Pozdravljam sve prisutne. Imam dva pitanja za župana: Općina Gornja Vrba je uputila više službenih dopisa prema Uredu župana. Naime radi se o problemu prevelike koncentracije prometa a posebno kamiona u naselju Donja Vrba. Cesta koja vodi kroz Donju Vrbu  pripada županijskoj cesti je  sužena te  ne može podnijeti teret teških kamiona. Očekuje se sastanak s načelnikom policije ravnateljicom ŽUC-a i županom. Na prošloj sjednici rekli da kad uhvatite termin kako bi došlo do tog sastanka. To je bilo 11. ožujka. Ja se nadam da će biti usklađen termin

Županijska cesta 4 2 1 2 a to je Slavonski Brod Donja Vrba u naselju ulica 108 brigade. Cesta treba ići u rekonstrukciju. S obzirom da cesta nije uvrštena u financijski plan ŽUC-a  za 2019.izvršena je sanacija djelomično rupa, a u 2019. ići će po planu po kojim se kriterijima vrši sanacija spomenutih cesta 

DANIJEL MARUŠIĆ:  Bit će usklađen termin možda ovaj tjedan ili sljedeći i pokušat ćemo riješiti taj problem naravno u granicama mogućnosti i ovlasti .

ANTUN DUKIĆ: Gospodine predsjedniče poštovani gospodine uvaženi vijećnici. Dionica ceste 4 2 1 2. u naselju Klis, kao što ste i sami kazli je u uvodu je sanirana .Kako je tamo sredinom kolnika prošao kolektor mi ćemo  pratiti da li će tamo biti slijeganja  i ukoliko ne bude dalnjeg slijeganja koje traje oko pet godina, ona će se obnoviti  iz sredstava redovitog održavanja.

JELINIĆ: Ima dva pitanja. Prvo pitanje vezano je za izostanak dotacija od strane županije Brodsko - posavske turističkom klasteru Slavonska košarica. Naime u planu prihoda turističkog klastera Slavonska košarica za 2019. godinu predviđena je i dotacija Brodsko posavske županije u iznosu od 25 tisuća kuna. Nakon faze ocjenjivanja prijava dostavljenih na javni natječaj za financiranje programa projekata i manifestacija neprofitnih organizacija koje doprinose razvoju gospodarstva Brodsko posavske županije., projekt koji je imao ime unapređenje turističke ponude Brodsko posavske županije je ocijenjen nedovoljnim brojem bodova za dodjelu financijskih sredstava. Čini mi se da je bio nekakvih 40,5 bodova, ne znam što to predstavlja. Iako je ranijih godina ovaj projekt dobivao dotacije i nije bio slučaj da je bio odbijen planirani ukupni prihod klastera za 2019. godinu je 300 tisuća kuna pa je izostanak tih 25 tisuća kuna značajan.  U biti to nije malo jer iznosi  8 posto. Zanima me koji su kriteriji bili kod ocjenjivanja i što se sve bodovalo? Pitanju dodajem i iskazivanje nezadovoljstva članova ovog najvećeg turističkog klastera u Republici Hrvatskoj.

Drugo pitanje odnosi se na opću bolnicu doktor Josip Benčević.   Naime u financijskom izvješću Opće bolnice „Doktor Josip Benčević" za 2018. godinu, u dvije tablice, stoji popis sudskih sporova u tijeku je u kojima je Bolnica tuženik. Iz tablice se vidi da bi sudski  procesi trebali biti okončani 2019. -20122. godine.  Osnove tužbe su pogreška u liječenju, naknada štete neisplata dijela plaća. Prekovremenih sati i drugih materijalnih prava medicinskom osoblju i tako dalje. Ukupan V.P.S.  za ovih 80 tužbi, što nije malo, iznosi 13 milijuna 285 tisuća kuna što je veliki iznos i ozbiljna financijska prijetnja ovoj bolnici. Zanima me postoji li procjena uprave i njenog pravnog tima o mogućem ishodu i postoji li mogućnost nagodbe s tužiteljima jeR  protok vremena uključuje i kamate?

STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ:  Naime točno je da smo mi u nekim prethodnim godinama na godišnjoj razini osiguravali iznos od 25 tisuća kuna za klaster Slavonska košarica direktnim dotacijama planiranom pozicijom u proračunu. Moram reći da smo u zadnje dvije godine, a temeljem Zakona o državnim potporama a i županijske potpore općinske i ostale iz javnog sektora spadaju u državne potpore male vrijednosti, temeljem Uredbe Europske komisije o potporama morali, na neki način, uvesti reda tako da nemamo više direktnih dodjela potpora poduzetnicima udrugama i svim ostalim korisnicima, a to je zapravo i zahtjev revizije kad revidira državni proračun. Slijedom toga mi smo tu na razini ukupnih  županija i svih upravnih tijela koja dodjeljuju potpore to uspostavili na način da EU u siječnju ove godine sva upravna tijela odnosno upravni odjeli su donijeli plan objave javnih poziva za dodjelu potpora, naravno iz svoga resora. Ovo o čemu vi govorite je u okviru Upravnog odjela za gospodarstvo koji je imao tri javna poziva treći je objavljen jučer i slijedom toga se rade programi dodjele potpora za svaki pojedini segment. Raspisuje se javni poziv. Postoji Povjerenstvo koje pregleda potpore postoje kriteriji za dodjelu potpora. Sve se to boduje i konačnu odluku na prijedlog Povjerenstva donosi župan. očekivano u odnosu na kvotu sredstava planiranu u proračunu tako da se ove godine dogodilo da klaster Slavonska košarica nije ostvario dovoljan broj bodova da bi dobio potporu. Mi možemo naravno, u pisanom obliku, dostaviti sve kriterije koji su se uzimali u obzir po ovom javnom pozivu, a  na koji se javila Slavonska košarica i i popis onih koji su dobili potporu.. Ne postoji pravo na dodjelu direktnih potpora nego svi prolaze kroz sustav javnog poziva i naravno ostanu ispod crte jer nema dovoljno sredstava kolike su potrebe.

KLARA ŠĆUKA: Probat ću odgovoriti na pitanje uvaženog vijećnika za Opću bolnicu Doktor Josip Benčiević. Sudski sporovi stoje, sporovi koji se vode i koji su u tijeku i koji nisu završeni na našim sudovima. Radi se prije svega o tomu vezano za plaće i naknade i prekovremene sate. Taj je problem nastao zbog sustava koji nije dopuštao drugačiji obračun plaća. Dakle na sudu je da su tužbe pojedinih liječnika nezadovoljnih načinom obračuna a sustav nije dopustio drugačiji način obračuna plaća. Nažalost taj problem cijele Hrvatske što se radi o ostalim pojedinačnim privatnim tužbama za liječenje. To su sporovi koji nisu završeni, koji su u tijeku. što se tiče nagodbe to je vrlo teško odlučiti je li kriv liječnik ili nije kriv liječnik. Zbog toga su sve sporove poduzete sve pravne radnje koje su moguće i u tijeku zasad nema presuda koje bi se morale platiti a uprava je itekako svjesna problema u potencijalno može dogoditi i nastojat će prevenirati maksimalno moguće. Zahvaljujem. Gospodinu Mariću.

ANTO ŽAGRIĆ: Imam dva pitanja. Prvo se odnosi na besplatan prijevoz studenata. Ja sam potaknut javnim pozivom za iskaz interesa za besplatan prijevoz studenata objavljen na stranicama HŽ-a  28.3. Na stranicama sam vidio objavljeno da su sve slavonske županije osim nas potpisale ugovor s HŽ- om. Dakle,  Požeško slavonska i lanjske godine Osječko baranjska. U veljači ove godine Virovitičko podravska i Vukovarsko srijemska 17. 4. ove godine. Dakle naše županije nema, a me zanima koliko se prijavilo poziva i otkako je studentima besplatan prijevoz,.

Drugo se odnosi na odlagalište otpada u Davoru. Naime znamo da su kapaciteti odlagališta od 115 tisuća tona za koliko je izdana uporabna dozvola odavno i znatno premašeni i da ne bi bilo ovakvih posljedica kao što je bilo u Čakovcu koji je odlagalište pod kontrolom u odnosu na ovo Davoračko, što  se poduzima po pitanju sanacija odlagališta?

ANICA VUKAŠINOVIĆ: Uvaženi vijećnice vezano za Vaš upit o financiranju odnosno sufinanciranju prijevoza studenata željeznicom, mogu reći da je Brodsko posavska županija kao što ste čuli objavila javni poziv za iskaz interesa svih studenata na području Brodsko posavske županije. Prijavilo se negdje oko 387 studenata. U tijeku su pregovori s Hrvatskom željeznicom vezano o modalitetu. Dakle ovo što ste naznačili da su pojedine županije riješile, odnosno potpisale ugovore, to su zapravo djelomična rješenja. Radi se o samo određenim relacijama. Naša želja je bila da što više studenata obuhvatimo ovim prijevozom da im na neki način omogućimo lakše studiranje.

MIROSLAV JARIĆ: Što se tiče odlagališta u Davoru. Na odlagalištu u Davoru se radi sanacija temeljem važeće građevinske dozvole. I koliko je količina otpada tamo vodi onaj koji radi sanaciju odlagališta, odnosno dovozi otpad na odlagalište. Kakvo je trenutno stanje, to mogu tek pitati njih.

ZORAN MARIJIĆ: Župane imam za vas tri pitanja. Prvo pitanje. Na području grada nalazi se ova zgrada te tko plaća odvoz komunalnog otpada koju ova zgrada proizvede?

Drugo pitanje: U kojem iznosu županija dosad vraćala kredite za koje je bila jamac privatnim poduzetnicima?

Znate li za probleme u Općoj bolnici Slavonski Brod gdje odjeli na kapaljku dobijaju čiste plahte da bi se mogla održavati potrebna higijena pacijenata?

DANIJEL MARUŠIĆ: Po pitanju Bolnice odgovorit ćemo  Vam pismeno, jer ja nemam takva saznanja. A po pitanju tog gdje se nalazi zgrada,  mi sve svoje račune uredno plaćamo, a sad  ako vi smatrate da ima nešto što mi ne plaćamo neka nam se te institucije obrate.

 STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ: Što se tiče ovog drugog pitanja, ako sam dobro shvatio, da županija ne plaća nikakve obveze po kreditima koji su u prethodnom razdoblju kroz županijske programe u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i poduzetništva plasirani poduzetnicima to su sve linije koje su davno zatvorene više nisu aktivne i mi nemamo nikakvih financijskih obaveza u prethodnim programima. To su programi koji su započeli još tamo 97- 98. godine i imali smo ukupno 13 raznih kreditnih linija. Plasirali smo ih  u suradnji s bankama i Ministarstvom i s preko petsto pojedinačnih kredita potpomogli otvaranje preko 1500 novih radnih mjesta.

MIRKO DUSPARA: Postavio bih tri pitanja. Gospodine župan je li možete svojim autoritetom i dobrim odnosima s Premijerom i ministrom Čorićem utjecati na to da se ubrza projekt Brod 2 u vrijednosti od 470 milijuna kuna koji je važan ne samo za Grad Slavonski Brod nego za devet općina, a bitni projekti ovise o projektu Brod 2. O tome kako projekt nije spreman i spremni od puno projekata u Republici Hrvatskoj pa čak i od onih koji su prošli a još nemaju raspisan natječaj . Drugo pitanje se tiče cesta koje su vrlo. bitne za našu županiju ali isto tako i za Grad Slavonski Brod. Spominju se već 20-30 godina. Tu prije svega mislim na izgradnju istočne vezne ceste i  na završetak ulaza u našu našu luku Brod i jedna vrlo bitna i važna cesta a to je poveznica Sjeverne vezne ceste i ulaze u Đuro Đaković carinu na koji bi se način izbjegao sav onaj kamionski promet koji ide kroz praktično centar grada. Treće pitanje se odnosi na izgradnju školske školske dvorane Osnovne škole „Vladimir Nazor" u Ruščici, da li se planira njena izgradnja i kada? 

DANIJEL MARUŠIĆ:  Poštovani gradonačelniče pokušat ću ugovoriti jedan sastanak s ministrom. Bilo bi dobro da idete i Vi neki od vaših predstavnika,  jer vi znate u kojoj je fazi projekt. Ja doista nemam saznanja. Pokušat ćemo, javit ću vam se pa ćemo vidjeti termine.

ANICA VUKAŠINOVIĆ: Kako nismo osnivači naznačene škole, nemamo nikakvih informacija vezano za nikakve aktivnosti u smislu kapitalnih ulaganja u školu.

ANA MAJETIĆ: Možemo li očekivati značajnu rekonstrukciju vodotoka Glogovice  kroz općinu Podcrkavlje?  

Kad možemo očekivati završetak rekonstrukcije nasipa i šetnice uz rijeku Savu u Slavonskom Brodu. Molim da nam se kaže kad će biti,  ili bolje rečeno kad je bio datum završetka spomenuto rekonstrukcije? Kad možemo očekivati novčanu naknadu za sve one učenike srednje Medicinske škole koji svojim obveznim odrađivanjem stručne prakse značajno pridonose uzdržavanju našeg zdravstvenog sustava

DANIJEL MARUŠIĆ : to je u ingerenciji Hrvatskih voda tako da moramo uputiti vaše pitanje o rokovima i fazi radova.

ANICA VUKAŠINOVIĆ: Kao što Vam je poznato mi  iz našeg proračuna ne izdvajamo sredstva za stipendiranje učenika srednjih škola.

MARIO PEJIĆ Prvo pitanje zbog neriješenih određenih imovinsko pravnih odnosa u Luci Brod stanovnici dijelova općina Gornja Vrba i Klakar nisu u mogućnosti spojiti na kanalizacijsku mrežu koja je izgrađena. ituacija je takva da je Luka Brod u vlasništvu precrpne stanice kojom bi Odvodnja u dijelovima ovih općina bila riješena. Drugo pitanje se odnosi na županijsku cestu s Gornjom  Bebrinom na Klakar i  Donju Babinu gdje trava uz cestu još uvijek nije pokušana.

DANIJEL MARUŠIĆ: Po ovom pitanju, znam za dotični problem i gospodin načelnik i ja smo bili dogovorili jedan sastanak i obavljen je jedan razgovor. U vrijeme kada je bio Savez za Slavoniju Baranju i Srijem u Pakracuproblem još uvijek nije bio riješen. Treba ustrajati na tom putu i dalje pokušati s relevantnim službama naći rješenje.

ANTUN DUKIĆ: Ova županijska uprava za ceste je nalog za kupnju na županijskim lokalnim cestama izdala prvog svibnja ove godine. Prije ove sjednice napravili smo analizu, sedam dana u svibnju je bilo bez kiše. Mehanizacija na raspolaganju je stavljena u stanje pripravnosti odnosno košnje. Zapadni dio županije bio je prvi tako da je na ovom istočnom dijelu imamo  još samo nekoliko dionica za koje očekujemo da će biti lijepo vrijeme i nakon toga odmah dajemo nalog za drugu košnju.

ŽELJKO NORAC: Imam dva pitanja Moje prvo pitanje se tiče vatrogasaca odnosno dobrovoljnih vatrogasnih društava na području općina naše županije.

Naime Upravni odjel za gospodarstvo je početkom godine raspisao natječaj za financiranje jednokratnih naknada za dioaktivnosti iz područja vatrogasaca i na taj natječaj na tom natječaju je prošlo od prijavljenih pet dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja naše županije.Ta dobrovoljna vatrogasna društva su dobila sredstva koja su naznačena u natječaju.Interesira me da li postoji ikakva šansa da i ova dva koja su prošla na tom natječaju dobiju sredstva koja su bila raspisanau natječaju.. Na drugo pitanje što se tiče lukobrana pokraj autoceste odnosno za stan za dobra i blisko selo znamo svi da autocesta A3 Zagreb Lipovac prolazi siječe sela za Dubravu.

STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ: Odgovor na ovo prvo pitanje se tiče financiranja odnosno potpora za DVD, a samo na moj prvi odgovor na Višnjiku. U prvom mjesecu je gospodarstvo se raspisao javni poziv za dodjelu potpora u vatrogastvu i točno je sve što ste naveli da se javilo evo kao što je to i običaj je više onih koji traže potporu u odnosu na planirana proračunska sredstva. Mi smo za tu namjenu ovogodišnjem proračunu osigurali 100 tisuća kuna. Potpore su dobila 3 DVD a i 50 tisuća kuna i devet je ukućani i Andrije po 25 tisuća kuna kojima smo sufinancirali kupnju vozila opreme i zaštitne opreme tehničke intervencije i slično.

Dva DVD-A Garčin i Vrpolje su ostvarili dovoljan broj bodova temeljem kriterija ali su ostali uskraćeni za dodjelu potpora upravo zbog limitirani proračunskih sredstava. Mi ćemo nastojati u rebalansu županijskog proračuna za 2015. Godinu i za ova dva društva bez ponavljanja natječaja odnosno javnog poziva osigurati i isplatiti sredstva jer se nismo vodili logikom da smanjujemo smanjujemo sufinanciranje odobrenim jer da ne bi imali zaokruženu financijsku konstrukciju tako da su ova tri društva dobila u cijelosti što su tražili zajedno sa svojim udjelom i financiramo u svim projektima otpora do 50 posto tako da smo za ova tri društva imali dovoljno sredstava ova dva ćemo nastojati osigurati shvatiti.

DANIJEL MARUŠIĆ: Naravno da ćemo pitati autoceste ali koliko je meni poznato da se dosta velikih investicija upravo za ovaj dio u autocestama očekuje tako da postoje vjerojatno i mogućnosti poslat ću pitanje Gospodine predsjedniče pozdravljam sve nazočne imam pitanje za župana jučer je na mrežnim stranicama Brodsko posavske županije objavljen javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima i obrtnicima temeljem Programa potpora male vrijednosti za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva Brodsko posavske županije za 2019. Godinu. Tko i pod kojim uvjetima može kandidirati za ove potpore odnosno za koje se djelatnosti Bošnjaković na neki način stalno o potporama.

RUŽA VIDOVIĆ : Jučer je na mrežnim stranicama Brodsko posavske županije objavljen javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima i obrtnicima temeljem Programa potpora male vrijednosti za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva Brodsko posavske županije za 2019. Godinu. Tko i pod kojim uvjetima može kandidirati za ove potpore odnosno za koje se djelatnosti ?

STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ: Točno je jučer je objavljen ovaj treći poziv iz javnih poziva Upravnog odjela za gospodarstvo. Potpore koje se odnose na gospodarstvo. Potpore koje jučer je raspisan javni poziv se dodjeljuju kroz ukupno pet projekata a potpore mogu dobiti i mikro mali i srednji poduzetnici i to isključivo obrti i trgovačka društva. Temeljem utvrđenih kriterija objavljenih na web stranici Brodsko posavske županije osigurana sredstva su u 320 tisuća kuna a pet projekata kroz koje se dodjeljuju potpore su dakle sufinanciranje nastupa naših prerađivača i proizvođača namještaja na sajmovima zatim isto tako sufinanciranje ostalih poduzetnika iz ostalih grana djelatnosti. Također na sajmovima u zemlji i inozemstvu zatim projekt certifikacije sustava kvalitete imamo projekt dodjele potpora za sufinanciranje prijave projekata i potpore za podizanje konkurentnosti prerađivačke industrije. Indeks potpore uvijek 50 posto sukladno Uredbi o potporama i Zakon o državnim potporama male vrijednosti već prethodno govorio potpredsjednik domaćinom iznosa 10 tisuća kuna osim za prerađivačku industriju a ostali udio naravno moraju osigurati sami prijavitelj projekat projekta. Natječaj je otvoren jučer i vjerujem da ćemo i ova sredstva koja su planirana da ćemo imati veći interes i da ćemo i plasirati na našim malim i srednjim poduzetnicima.

MARTIN MILOLOŽA: Imam dva pitanja i jedno pitanje za gospodina Dukića. Da li zna kad će se krenuti s uređenjem ceste kroz naselje Sibinj državna cesta i da je projekt gotov. Navodno bi radovi uskoro trebali početi zna da govori i drugo pitanje za gospodina župana gospodine župane prvi puta na županijskoj skupštini govorio pa je rekao da je to tema za aktualni sat. Možete reći da li će biti raspelo postavito u Vijećnicu?

DANIJEL MARUŠIĆ: U mnogim uredima ima može biti u ovoj Skupštini, ali bilo bi još lijepo kad bi se o tome još reklo i na predsjedništvu.

KOŽUL: Obzirom da se nalazi na križanju dvaju međunarodnih prometnih pravaca odnosno koridora 10 odnosno da ima iznimno povoljan geostrateški položaj u kojem će dalje ići razvoj prometa i prometne infrastrukture. Od ovih međunarodnih pravaca. A kako bi Brodsko posavske županije bio adekvatni i korisnije valorizirati odnosno kako bi stvorili bolje uvjete za stanovništvo i gospodarstvo ovu našu u poziciju. Koja je 200 kilometara udaljena od Beograda od Zagreba do Budimpešte i Sarajeva možemo kvalitetno iskoristiti samo ako mi budemo imali adekvatnu prometnu povezanost s ovim koridorima.

STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ. Naravno ovo je na neki način pitanje koje se gradonačelnika, vijećnika tiče prometa. Naime u cilju da strateški i promišlja o razvoju prometne infrastrukture na području naše županije mi smo zajedno s ostale četiri slavonske županije prijavili na jedan projekt odnosno izradu master plana prometnog razvitka funkcionalne regije istočna Hrvatska koja obuhvaća dakle svih pet slavonskih županija, a iznad toga dokumenta se financira također europskim novcem iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. U petom mjesecu, dakle prije dvadesetak dana potpisan je ugovor. Nakon provedene javne nabave s konzorcijem tvrtki koje su izabrane za izrađivača ovoga dokumenta ukupna vrijednost nakon javne nabave 66 milijuna kuna i to je dokument koji će ne samo analizirati postojeće stanje nego zapravo definirati sve ono što je bitno za razvoj prometne infrastrukture u narednom razdoblju uključujući sve ovo što je spomenuto i ove ceste koje su na našoj županiji od interesa za našu županiju. Nositelj toga projekta je županija i Virovitičko podravska županija u ime i za račun dakle svih županija svi smo jednako jednako pravnim budući Virovitičke županije.

DAVORIN SLIŠURIĆ: kakva je trenutno situacija s projektom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Odnosno što se događa u vezi njegove realizacije?

STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ: Rekao bih da je situacija dobra nakon dugo godina stagnacije i mirovanja razvoja ovoga projekta. Naime ukupno tri regionalna centra će se graditi odnosno financirati također iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija a to su Osječko baranjskoj županiji i Gradu Zagrebu i za izradu studijsko projektne dokumentacije s ova tri centra pa i za našu županiju osigurano 15 milijuna kuna.Naš RCGO je potpisao tri ugovora i sporazuma s Ministarstvom zaštite okoliša i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kroz tri sporazuma, odnosno ugovore osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 12 milijuna i 750 tisuća kuna, pa daljnjih 750 tisuća kuna i još daljnjih milijun i 200 tisuća kuna ili ukupno 14 milijuna i 700 tisuća kuna.Preostalih 300 tisuća kuna će osigurati osnivači, dakle naša županija, Požeško slavonska i Sisačko moslavačka koji su zajedno s našom županijom osnivači trgovačkog  društva RCGO „Šagulje".  31. siječnja je objavljen Javni poziv za izradu studijsko projektne dokumentacije koja je vrlo sveobuhvatna i opširna, sadrži puno dokumenata i na taj se javni poziv javilo ukupno osam prijavitelja, osam konzorcija tvrtki jer se radi o vrlo kompliciranoj i sveobuhvatnoj dokumentaciji. Tijekom trajanja javnog poziva bila je jedna žalba na natječajnu dokumentaciju koju je Državna komisija odbila kao neosnovanu. Natječaj je zaključen i u tijeku je ocjena ponuda od Komisije koja je oko 120 dana izabrati najpovoljnijeg ponuditelja. To je u našim rukama tako kaže pa će to ići puno brže. Vjerujem do kraja ovoga mjeseca nakon toga će se dakle donijeti odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja zaključiti s njim ugovor o izradi dokumentacije, a mi smo paralelno u traženju rješenja za osiguranje dodatne površine za potrebu izgradnje RCGO-a. Paralelno,  radi dokumentacije smo imali sastanak s načelnikom Općine Dragalić, jer postojeća površina 25 hektara je projektirana samo za županijski centar i ići ćemo u izmjenu Prostornog plana općine Dragalić kako bi osigurali još dodatnu potrebnu podršku.

DUBRAVKO GALOVIĆ: Zamolio gospodina Dukića, ravnatelja ŽUC-a, ako mi može odgovoriti na pitanje  za županijsku cestu dionica Slobodnica – Bebrina -  Kaniža -  Slavonski Kobaš. U kojoj fazi je plan izgradnje, odnosno možda još najkonkretnije -  kada će biti završena cesta na ovoj dionici?

ANTUN DUKIĆ: Dionica je bila planirana samo kroz naselje Bebrina. Nakon što je Ministarstvo mora pomorstva i infrastrukture. županijskoj upravi za ceste dodijelilo 5 milijuna i 200 tisuća kuna, upravno vijeće, je usvojilo, a župan zaključkom potvrdio. Ukoliko vijećnici županijske skupštine danas potvrde te izmjene i dopune plana . Nadmetanje provedeno, a ja kao odgovorna osoba ne mogu potpisati odluku niti ugovor dok vi kao Županijska skupština to ne potvrdite.  Što se tiče ugovornog roka stoji da je rok završetka svih radova 60 kalendarskih dana

ŠMIT: Prvo pitanje je vezano uz poljoprivredu. Zanima me da li župan ima ikakvih mogućnosti da svojim utjecajem omogući  ponovno otvaranje ispostave Agencije za plaćanja u Novoj Gradiški? Svjesni smo činjenice da u nizu gradova koja nisu a koja nisu županijska središta u Republici Hrvatskoj kao što su Đakovo, Metković i  Korčula također imaju otvorene ispostave Agencije za plaćanje te bi jako korisno bilo za stanovnike zapadnog dijela županije da se otvori ispostava Agencije. U Novoj Gradiški u zgradi FINA ima dovoljno prostora te bi to puno značilo svim poljoprivrednicima na zapadnom dijelu. Druga dva pitanja su vezana uz školstvo. Zadnjih mjeseci čuli smo najave naše ministrice obrazovanja o novoj mreži škola gdje je najavila i ukidanje područnih škola te ukidanje statusa matične škole određenim školama gdje bi one postale  područne škole. Javnost je tu dosta negativno reagirala te je ministrica vješto odlučila tu lopticu prebacio županiji odnosno osnivaču. Zanima me župane kakav je vaš stav, kao osnivača, u vezi ukidanja matičnih škola na našoj županiji. Imamo situaciju recimo u Vrbovi ili Dragaliću. Hoće li oni izgubiti status matičnih škola? A drugo pitanje je vezano uz udžbenike. Država je najavila prvi put kupovati udžbenike. Zanima me informacija kome sve kupuje udžbenike za osnovne srednje škole te da li se kupuju samo udžbenici ili i radne bilježnice?

DANIJEL MARUŠIĆ: Vi znate da smo mi isto tako jako negodovali oko tih novih reorganizacija ipreustroja, između ostalog i ukidanje Agencija za plaćanje u poljoprivredi između ostalih institucija. Bilo je ukidanja pošti i kojekakvih institucija koje su od vrlo bitnog značaja pogotovo za ruralna područja. Smatram ovo dobrom inicijativom i mogli bi pokušati pokrenuti prema nadležnim institucijama vraćanje agencije ukoliko, naravno, oni to odobre.I tu bi trebali razni raznih naslova dobiti potporu. Inače sam za to da se ta agencija vrati. Isto tako i za škole. Ja vjerujem da mi imamo apsolutno isto mišljenje oko škola i mi smo već nekoliko puta ukazivali na problem takvog donošenja zakona i ukidanju škola po određenim mjestima. Nije na kraju jasno koje bi se škole trebale ukinuti i do koje razine. Jesu li to područne škole s dva učenika ili govorimo o takvim većim područnim školama koje bi po meni trebale ostati. Učinit ćemo sve da pokušamo u toj novoj reorganizaciji na određen način ostaviti  takve škole su od bitnog značenja za Slavoniju. Što se tiče udžbenika ja nemam informaciju koji su kriteriji i što će to biti. Trebao bih se raspitati, pa Vam onda odgovoriti.

 ZLATKO BUNJEVAC  Ovako prvo pitanje proizlazi od poljoprivrednika koji su sve više nezadovoljni obranom od tuče odnosno, da pojednostavim, tvrde, dokazuju i čak pokreću neku inicijativu da su spremni pomoći i financijski kako bi se vratila protugradna obrana. Jer oni imaju velikih problema, pogotovo  oni napredniji te  kako su pojasnili nisu zadovoljni s ovim načinom koji mi nudimo. Drugo je pitanje. Tiče se sličnog problema u Osijeku prije. Od neki  dan su najezde komaraca i ostalih insekata izričito znatne . Ima nas tu mnogoiz posavačkih područja pa ste vjerujem svjesni. Sad više ne samo da je problem za ljude nego je problem još veći i za životinje. Općine su sigurno spremne pomoći jer je pritisak ogroman i život je pretežak. Poslije 18 sati nitko ne može više nikuda. Ali ako bi se županija uključila kao što je to učinio Osijek predpostavljam da bi se problem zajedno s općinama mogao efikasno riješiti.

 

 

ŽELJKO BURAZOVIĆ: Poštovani vijećniče suosjećam s Vašim pitanjem i moram otvoreno javno reći da je ova sezona koja je startala 1. svibnja je sezona  operativne obrane od tuče u koju smo ušli bez provođenja protugradne obrane nakon tog operativnog djelovanja u prisavskim  općinama i našim mjestima bez protutučnih raketa. Moram reći da je to jedna trakavica koja godinama traje a posljedica je nedostatne skupine od novca do raketa i drugih. Dodatni razlog možda je to jedno uvjeravanje ili možda različito tumačenje efikasnosti obrane od tuče sa raketama ili bez njih. U situaciji kada su financije bile nedostatne za sustav obrane raketama  Državni hidrometeorološki zavod je predložio, Ministarstvo potvrdilo da ovu godinu zalihe slobodnih raketa budu preseljene na istočni dio Brodsko posavske županije i istočni dio RH. Zašto je tome tako? Prvi razlog su financije a drugi su naši susjedi, dakle Bosna i Hercegovina. Ja sam razgovarao s našim voditeljima lansirnih postaja, sa obranom u Goricama i Gradištu. Prema  dostupnim informacijama voditelji takvih postaja i  ove godine su prošli edukaciju, prošli su zdravstvene preglede i ono što ću reći i ponoviti i predložiti je da Ministarstvo upućuje na mogućnost korištenja onoga velikog novca 85 posto Mjere 19 osiguranja iz Programa ruralnog razvoja, a onaj drugi dio koji plaćaju seljaci, odnosno dio  koji je Nacionalna omotnica u tome imaju mogućnosti intervenirati i i osigurati veću sigurnost u našoj županiji. Ja ću u svojoj općini predložiti da tu policu osiguranja djelimično plati općina.

DANIJEL MARUŠIĆ: Dakle osim ovih poteškoća svi vide tu je naravno i opasnost od bolesti. Vi znate da je prošle godine bilo i jedno predavanje Zavoda za javno zdravstvo upravo bolestima koje prenose komarci. Tako da mi imamo predviđenih oko 150 tisuća kuna za pomoć općinama u smislu špricanja  komaraca. Pretpostavljam da su to i ove posavske općine i ove koji su tu negdje blizu te ćemo sufinancirati obranu od najezde komaraca.

STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ: što se tiče „Šagulja" već sam odgovorio jednim dobrim dijelom. Bitno je naglasiti da lokacija RCGO „Šagulje" u katastarskoj općini Mašić u Općini Dragalić neće biti odlagalište otpada nego Centar za gospodarenje otpadom. Dakle radi se o preradi otpada što je sasvim nešto drugo. Nije obuhvaćena cijela Sisačko moslavačka županija nego njen istočni dio. To je istočni dio koji gravitira prema nama i dio Požeško slavonske županije i naša Brodsko posavska županija. Tako da  nema nikakve bojazni što se tiče stanovništva budući se ne radi o odlagalištu otpada nego preradi. Rekao bih da je to gospodarski i ekološki projekt od kojeg će šira lokalna zajednica imati koristi kad se izgradi. Sada se naravno ne može ništa tamo raditi i graditi, jer kako sam na početku rekao tek smo u fazi izrade studijsko projektne dokumentacije i tek je moramo ugovoriti.

 U nastavku sjednice usvojene su i slijedeće točke:

 1. Godišnje Izvješće o izvršenju Proračuna Brodsko-posavske županije u 2018. godini s prijedlogom Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna
 2. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršenju Proračuna za 2019. godinu
 3. Izvješće o održavanju i građenju županijskih i lokalnih cesta na području Brodsko-posavske županije u 2018. godini i Godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Brodsko-posavske županije za 2018. godinu
 4. Davanje suglasnosti na:
  1. Prve izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste Brodsko-posavske županije za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu
  2. Izmjene i dopune Plana održavanja i građenja županijskih i lokalnih cesta u 2019. godini
 5. Davanje suglasnosti Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška za stjecanje prava vlasništva na nekretnini od strane Grada Nova Gradiška
 6. Davanje suglasnosti na darovanje nekretnine u vlasništvu Osnovne škole „Sibinjskih žrtava", Sibinj općini Sibinj
 7.  
  1. Odluka o stavljanju izvan snage Odluke o promjeni djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo  Brodsko-posavske županije
  2. Zaključak o davanju suglasnosti na Odluku o usklađivanju djelatnosti i poslova Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije
 1. Prijedlog Zaključka o utvrđivanju prijedloga za donošenje Nacionalnog plana specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za razdoblje 2020.-2024. godine za područje Brodsko-posavske županije
 2. Nacrt prijedloga Odluke o promjeni naziva djelatnosti Doma zdravlja Dr. Andrija Štampar Nova Gradiška
 3. Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije o usklađivanju djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti
 4. Prijedlozi odluka o prihvaćanju kapitalnih projekata energetske obnove zgrada javnog sektora za zgrade u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju:
  1. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade -Upravna zgrada Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0730
  2. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade -Zgrada infektologije Opće bolnice Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod, KK.04.2.1.04.0755
  3. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta Energetska obnova zgrade -Zgrada kirurgije Opće bolnice  Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0732
  4. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade -Zgrada neurologije i psihijatrije Opće bolnice  Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0744
  5. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta Energetska obnova zgrade -Zgrade patologije Opće bolnica Slavonski Brod, Vladimira Nazora bb, Slavonski Brod, KK.04.2.1.04.0757
  6. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade -Nova bolnica Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 15B Nova Gradiška",  KK.04.2.1.04.0759
  7. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade -Stara bolnica Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 13, Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0758
  8. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade-Zdravstveni objekt Okučani, Trg dr. Franje Tuđmana 3, Okučani", KK.04.2.1.04.0819
  9. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade - Dom za starije i nemoćne Slavonski Brod, Ul. kraljice Jelene 26, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0812
  10. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova - Stara zgrada poliklinike Opće bolnice Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0421
  11. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade -Transfuzija Opće bolnice Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 13A Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0370
  12. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta „Energetska obnova zgrade - Kuhinja Opće bolnice Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 13D, Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0367
  13. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta Energetska obnova zgrade - Ginekologija, pedijatrija, ambulante, odjel kirurgije i interne medicine Opće bolnice Nova Gradiška, J. J. Strossmayera 15A, 15B,15C Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0484
  14. Energetska obnova - Upravna zgrada Opće bolnice Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 17a, Nova Gradiška, KK.04.2.1.04.0369
  15. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0402 Energetska obnova zgrade - Osnovne škole „Matija Antun Relković", Davor
  16. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0501   Energetska obnova zgrade - Gimnazija Nova Gradiška
  17. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0420   Energetska obnova zgrade - Osnovne škole „Viktor Car Emin" Donji Andrijevci
  18. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0794   Energetska obnova zgrade - Osnovne škole Ljudevita Gaja, Nova Gradiška
  19. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0772   Energetska obnova zgrade - Tehnička škola, Slavonski Brod
  20. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0510   Energetska obnova zgrade - Srednja Medicinska škola, Slavonski Brod
  21. Odluka o prihvaćanju kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0824   Energetska obnova zgrade - Obrtnička škola, Slavonski Brod

OBRAZLOŽENJE - OBRAZOVANJE

 1. Prijedlozi odluka o davanju jamstva Brodsko-posavske županije o zaduživanju ustanova u zdravstvu i socijalnoj skrbi za sufinanciranje kapitalnih projekata energetske obnove zgrada javnog sektora:
  1. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog zaduženja  Opće bolnice „Dr. Josip Benčević Slavonski Brod za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Upravna zgrada Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0730
  2. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveza iz kreditnog zaduženja Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Zgrada infektologije Opće bolnice Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0755
  3. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog zaduženja Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Zgrada kirurgije Opće bolnice  Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0732
  4. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog  zaduživanja Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Zgrada neurologije i psihijatrije Opće bolnice  Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0744
  5. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog zaduženja Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Zgrada patologije Opće bolnice Slavonski Brod, Vladimira Nazora bb, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0757
  6. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog  zaduženja Opće bolnice Nova Gradiška  za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade -Nova bolnica Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera15B Nova Gradiška",  KK.04.2.1.04.0759
  7. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog zaduženja  Opće bolnice Nova Gradiška  za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade -Stara bolnica Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 13, Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0758
  8. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog  zaduženja Zdravstvenog objekta Okučani za kapitalni projekt – Energetska obnova zgrade-Zdravstveni objekt Okučani Trg dr. Franje Tuđmana 3, Okučani", KK.04.2.1.04.0819
  9. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog  zaduženja Domu za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Dom za starije i nemoćne Slavonski Brod, Ul. kraljice Jelene 26, Slavonski Brod", KK.04.2.1.04.0812
  10. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog zaduženja  Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod za kapitalni  projekt Energetska obnova - Stara zgrada poliklinike Opće bolnice Slavonski Brod, Andrije Štampara 42, Slavonski Brod, KK.04.2.1.04.0421
  11. Odluka o davanju jamstva  za ispunjenje obveze iz kreditnog  zaduženja Opće bolnice Nova Gradiška  za kapitalni  projekt „Energetska obnova zgrade -Transfuzija Opće bolnice Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 13A Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0370
  12. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog  zaduženja Opće bolnice Nova Gradiška  za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Kuhinja Opće bolnice Nova Gradiška, na adresi J. J. Strossmayera 13D, Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0367
  13. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog zaduženja  Opće bolnice Nova Gradiška  za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Ginekologija, pedijatrija, ambulante, odjel kirurgije i interne medicine Opće bolnice Nova Gradiška, J. J. Strossmayera 15A, 15B,15C Nova Gradiška", KK.04.2.1.04.0484
  14. Odluka o davanju jamstva za ispunjenje obveze iz kreditnog   zaduženja Opće bolnice Nova Gradiška  za kapitalni projekt „Energetska obnova zgrade - Upravna zgrada Opće bolnice „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod, Andrije Štampara 42,  Slavonski Brod, KK.04.2.1.04.0730
 2. Prijedlozi odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje energetske obnove  kapitalnih projekata u školstvu:
  1. Odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnog projekta KK.04.2.104.0501 „Energetska obnova zgrade Gimnazije Nova Gradiška"
  2. Odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0510 „Energetska obnova zgrade Srednja medicinska škola Slavonski Brod"
  3. Odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0794 „Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Ljudevita Gaja" Nova Gradiška"
  4. Odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0420„Energetska obnova zgrade Osnovne škole "Viktor Car Emin" Donji Andrijevci"
  5. Odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0402 „Energetska obnova zgrade  Osnovne škole „Matija Antun Relković" Davor"
  6. Odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0824 „Energetska obnova zgrade Obrtnička škola, Slavonski Brod"
  7. Odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnog projekta KK.04.2.1.04.0772 „Energetska obnova zgrade Tehnička škola, Slavonski Brod"
 1. Izvješće Županijskog savjeta mladih Brodsko-posavske županije za 2018.  godinu

Izvješće o stanju kvalitete zraka na području Brodsko-posavske županije u 2018. godini

Ostali članci
Brodsko-posavska županija : Svečana prisega sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Slavonskom Brodu

Svečana prisega sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Slavonskom Brodu

8. rujna 2020. u 12:18
Slavonski Brod 8. rujna 2020. U Velikoj vijećnici županijske uprave danas je na časnu dužnost suca porotnika za mladež Županijskog suda u Slavonskom Brodu prisegnulo 11 sudaca porotnika imenovanih na 20. sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije,. Prije stupanja na
Brodsko-posavska županija : Brodsko-posavska županija maksimalno transparentna i ove godine

Brodsko-posavska županija maksimalno transparentna i ove godine

16. srpnja 2020. u 14:25
Zagreb/Slavonski Brod 16. srpnja 2020. Institut za javne financije predstavio je 1. srpnja 2020. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina. Istraživanjem je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Spomenu
Brodsko-posavska županija : Održana tematska sjednica ŽS: Županija izdvaja više od 5 milijuna kuna za mjere pomoći gospodarstvu i poljoprivredi

Održana tematska sjednica ŽS: Županija izdvaja više od 5 milijuna kuna za mjere pomoći gospodarstvu i poljoprivredi

17. lipnja 2020. u 12:02
Slavonski Brod, 17. lipnja 2020. U Velikoj vijećnici županijske uprave, pod predsjedanjem Pere Ćosića, održana je tematska sjednica Županijske skupštine na kojoj se raspravljalo o dvije točke dnevnog reda:
Brodsko-posavska županija : Održana 23. sjednica Županijske uprave

Održana 23. sjednica Županijske uprave

28. svibnja 2020. u 15:45
Slavonski Brod, 28. svibnja 2020. Poštujući protuepidemijske mjere i fizičko distanciranje, održana je 23. sjednica Županijske skupštine koja se nakon elektroničkog oblika ponovno održala u Velikoj vijećnici. Sjednicom je predsjedavao Pero Ćosić. Nakon usvajanja skraćenog Zapisni
Brodsko-posavska županija : Izvješće o rezultatima glasovanja na 21. sjednici županijske skupštine

Izvješće o rezultatima glasovanja na 21. sjednici županijske skupštine

24. travnja 2020. u 10:10
Slavonski Brod, 24. travnja 2020. Zbog trenutne epidemiološke situacije u zemlji vezano uz pandemiju koronavirusom (COVID-19), a posebno uzimajući u obzir Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19. ožujka 2020. godine kojom je, medu ostalim, određena zabrana okuplja
Brodsko-posavska županija : Na aktualnom satu 20. sjednice ŽS: "Grad Slavonski Brod ovršuje Veleučilište?"

Na aktualnom satu 20. sjednice ŽS: "Grad Slavonski Brod ovršuje Veleučilište?"

9. ožujka 2020. u 13:12
Slavonski Brod, 9. ožujka 2020. U tijeku je 20. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije koja je započela usvajanjem Zapisnika o radu prošle i Dnevnog reda današnje sjednice. Utvrđeno je da sjednici nazoči 38 od 42 vijećnika što je dostatno za usvajanje točaka. Sje
Brodsko-posavska županija : Sporazumi o preuzimanju poslova državne uprave potpisani u Koprivnici

Sporazumi o preuzimanju poslova državne uprave potpisani u Koprivnici

16. prosinca 2019. u 18:54
Koprivnica, 16. prosinca 2019. Predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji ministara u posjetu je Koprivničko-križevačkoj županiji.Uz sastanke s lokalnim čelnicima, upoznao se i dao potporu brojnim projektima - izgradnji nove željezničke infrastrukture, poduzetničkog inkubatora
Brodsko-posavska županija : Usvojen županijski proračun za 2020. u visini od milijardu 165 milijuna i 459 tisuća kuna

Usvojen županijski proračun za 2020. u visini od milijardu 165 milijuna i 459 tisuća kuna

13. prosinca 2019. u 10:19
Slavonski Brod, 13. veljače 2019. Na 19. sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije s 25 glasova 'za', deset protiv i bez suzdržanih, usvojen Prijedlog Proračuna Brodsko-posavske županije za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu. Ono što je bitno naglasit
Brodsko-posavska županija : Održana je 19. sjednica Županijske skupštine

Održana je 19. sjednica Županijske skupštine

12. prosinca 2019. u 14:58
Slavonski Brod, 12. prosinca 2019. Usvajanjem Zapisnika o radu prošle i Dnevnog reda današnje sjednice pod predsjedanjem Pere Ćosića s radom je započela 19. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije. Utvrđeno je da od 42 vijećnika sjednici nazočni njih 35 što je dov
Brodsko-posavska županija : Održana 18. sjednica Županijske skupštine

Održana 18. sjednica Županijske skupštine

28. studenog 2019. u 11:18
Slavonski Brod, 28, studenog 2019. Održana je 18. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije na kojoj će vijećnici raspravljati o ukupno 14 točaka Dnevnog reda. Sjednica, kojom predsjedava Pero Ćosić započela je usvajanjem Zapisnika o radu prošle te Dnevnog reda za d
Brodsko-posavska županija : Zaključci Predsjedništva ŽS vezani uz problematiku Đure Đakovića

Zaključci Predsjedništva ŽS vezani uz problematiku Đure Đakovića

5. studenog 2019. u 12:07
Slavonski Brod, 5. studenog 2019. Na jučer održanoj 17. sjednici Županijske skupštine na Dnevni red uvrštena je točka "informacija o stanju i poduzetim radnjama u tvrtki "Đuro Đaković" o kojoj je provedena i rasprava. Sukladno zaključku Županijske skupštine od 4. studenog 2019. g
Brodsko-posavska županija : Održana 17 sjednica Županijske skupštine

Održana 17 sjednica Županijske skupštine

4. studenog 2019. u 10:33
Slavonski Brod, 4. studenog 2019. U tijeku je 17. sjednica Županijske skupštine kojom predsjedava Pero Ćosić, a koja je s radom započela u 9 sati. Na sjednici nazoči 35 od 42 vijećnika što je dovoljan broj za funkcioniranje Skupštine. Nakon usvajanja Zapisnika o radu prošle, Dnev
Brodsko-posavska županija : Održana 12. sjednica Županijske skupštine

Održana 12. sjednica Županijske skupštine

11. ožujka 2019. u 9:28
Slavonski Brod, 11. ožujka 2019. Usvajanjem Zapisnika o radu prošle te Dnevnog reda današnje, 12. sjednice Županijske skupštine. Sjednicom predsjedava predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić. Pred skupštinskim vijećnicima je danas čak 25 točaka Dnevnog reda u sklopu kojih je
Brodsko-posavska županija : Održana 11. sjednica Županijske skupštine BPŽ -usvojen proračun za 2019.

Održana 11. sjednica Županijske skupštine BPŽ -usvojen proračun za 2019.

18. prosinca 2018. u 9:23
Usvajanjem zapisnika o radu prošle kao i Dnevnog reda današnje sjednice, u 9 sati započela je 11. sjednica Županijske skupštine. U tijeku je Aktualni sat, a valja istaći kako je na Dnevnom redu današnje sjednice prijedlog najvažnijeg dokumenta - Proračuna Brodsko-posavske županij
Brodsko-posavska županija : Održana 10. sjednica Županijske skupštine

Održana 10. sjednica Županijske skupštine

2. listopada 2018. u 13:19
Slavonski Brod 2. listopada 2018. U tijeku je 10. sjednica Županijske skupštine na kojoj županijski vijećnici raspravljaju o 16 točaka Dnevnog reda. Sjednicu je otvorio predsjednik ŽS Pero Ćosić, a nakon usvajanja Zapisnika o radu prošle i Dnevnog reda ove sjednice, prešlo se na
Brodsko-posavska županija : Održana 9. sjednica Županijske skupštine

Održana 9. sjednica Županijske skupštine

9. srpnja 2018. u 9:36
Slavonski Brod 9. srpnja 2018. Usvajanjem Dnevnog reda kao i Zapisnika o radu prošle, započelo je zasjedanje 9. sjednice Županijske skupštine Brodsko-posavske županije. Sjednicom predsjedava Pero Ćosić, a u tijeku je Aktualni sat na kojem vijećnici postavljaju pitanja iz djelokru
Brodsko-posavska županija : Predstavljeno „Izvješće vezano uz nasilje u obitelji u 2017. godini“

Predstavljeno „Izvješće vezano uz nasilje u obitelji u 2017. godini“

4. srpnja 2018. u 8:29
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije održalo je jučer (3. lipnja 2018. godine) u Maloj vijećnici županijske uprave sjednicu kojom je predsjedavala Zdenka Bošnjak, a na kojoj je predstavljeno „Izvješće vezano uz nasilje u obitelji u 2017. godini“.
Brodsko-posavska županija : Povjerenstvo za ravnopravnost spolova s temom Europske povelje o ravnopravnosti spolova

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova s temom Europske povelje o ravnopravnosti spolova

14. veljače 2018. u 11:59
Slavonski Brod 14. veljače 2018. 3. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova BPŽ, održana je danas u maloj vijećnici županijske uprave koju je vodila predsjednica predsjednica Povjerenstva Zdenka Bošnjak.
Brodsko-posavska županija : Izabrani suci porotnici za mladež

Izabrani suci porotnici za mladež

24. siječnja 2018. u 11:50
Slavonski Brod, 24. sijčnja 2018. Županijska skupština Brodsko-posavske županije donijela je 20. prosinca 2017. godine Odluku o imenovanju sudaca porotnika Općinskog suda u Slavonskom Brodu. Zakon o sudovima propisuje postupak imenovanja na način da suce porotnike općinskih, trgo
Brodsko-posavska županija : Imenovani suci porotnici

Imenovani suci porotnici

7. studenog 2016. u 13:15
Brodsko-posavska županija : O izgradnji zimskog kampa raspravljalo i predsjedništvo Županijske skupštine

O izgradnji zimskog kampa raspravljalo i predsjedništvo Županijske skupštine

14. listopada 2015. u 11:47
Ranije najavljena Sjednica predsjedništva županijske skupštine održana je jutros s početkom u 9 sati, a njena glavna tema bila je aktualna situacija oko osnivanja zimskog kampa za migrante u Slavonskom Brodu.
Brodsko-posavska županija : Obavjest za medije HZŽ: Pet županija zaslužilo priznanja za transparentnost proračuna

Obavjest za medije HZŽ: Pet županija zaslužilo priznanja za transparentnost proračuna

18. lipnja 2015. u 10:08
Institut za javne financije predstavio je u srijedu, 17. lipnja u Zagrebu rezultate sveobuhvatnog istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina, a posebna priznanja kao najbolje ocijenjene jedinice regionalne samouprave zaslužile su Brodsko-posavska, Krapinsk
Brodsko-posavska županija : Brodsko-posavskoj županiji najviša ocjena za transparentnost

Brodsko-posavskoj županiji najviša ocjena za transparentnost

17. lipnja 2015. u 13:19
Institut za javne financije predstavio je danas rezultate velikog istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica. Po prvi puta je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Hrvatskoj. Premda se otvorenost (transparentnost) proračuna lokalnih jedinica s vremenom poboljšav
Brodsko-posavska županija : 10. Sjednica županijske skupštine - Aktualni sat

10. Sjednica županijske skupštine - Aktualni sat

16. prosinca 2014. u 17:34
Usvajanjem zapisnika o radu prošle, kao i Dnevnog reda današnje, s radom je, u 9 sati započelo zasjedanje 10. sjednice Županijske skupštine Brodsko-posavske županije.

Sažeti prikaz Proračuna BPŽ za 2015. godinu

15. prosinca 2014. u 13:46
U susret sutrašnjoj sjednici Županijske skupštine u prilogu donosimo sažeti prikaz Proračuna Brodsko-posavske županije za 2015. godinu.
Brodsko-posavska županija : Održana 7. sjednica Županijske skupštine

Održana 7. sjednica Županijske skupštine

10. lipnja 2014. u 16:15
7. sjednica Županijske skupštine započela je s radom, kako je prethodno i najavljeno, u 9:00 sati. Nakon usvajanja Dnevnog reda i Zapisnika o radu prošle sjednice, prešlo se na prvu točku Dnevnog reda, Aktualni sa, koji je i ovaj puta obilježio veliki broj vijećničkih pitanja
Brodsko-posavska županija : Održana 6. sjednica Županijske skupštine

Održana 6. sjednica Županijske skupštine

9. travnja 2014. u 14:57
Jutros je započela sa radom 6. sjednica Županijske skupštine čiji dnevni red, ovaj puta, broji ukupno 30 točaka, plus podtočke, čime broj raste na 42. Na samom početku sjednice, nekoliko vijećnika je izrazilo primjedbe na dužinu dnevnog reda. Ipak, dnevni red je, od ukupno 40 naz
Brodsko-posavska županija : Tematska skupština Brodsko-posavske županije

Tematska skupština Brodsko-posavske županije

17. veljače 2014. u 13:37
Kako je i ranije najavljeno, u tijeku je tematska sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, na kojoj se razmatraju dvije točke dnevnog reda:
Brodsko-posavska županija : Sprječavanje sukoba interesa i korupcije u javnoj nabavi

Sprječavanje sukoba interesa i korupcije u javnoj nabavi

4. veljače 2014. u 0:00
Člankom 5c. Stavak 1. Zakona o javnoj nabavi (<Narodne novine> broj 110/07, 125/08) propisano je da naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi sa gospodarskim subjektom ako čelnik tijela ili član upravnog i nadzornog tijela tog naručitelja istodobno:
Člankom 5c. Stavak 1. Zakona o javnoj nabavi (<Narodne novine> broj 110/07, 125/08) propisano je da naručitelj ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi sa gospodarskim subjektom ako čelnik tijela ili član upravnog i nadzornog tijela tog naručitelja istodobno:
Brodsko-posavska županija : 4. sjednica ŽS: Usvojen županijski proračun za 2014.

4. sjednica ŽS: Usvojen županijski proračun za 2014.

18. prosinca 2013. u 11:30
U Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije održana je 4. sjednica Županijske skupštine. Predloženi dnevni red sadrži 24 točke. Na samom početku ustanovljeno je da postoji kvorum, 40 vijećnika od ukupno 42 je nazočilo sjednici.
Brodsko-posavska županija : ZAKLJUČCI o usvajanju Izvješća o stanju gospodarstva Brodsko-posavske županije s prijedlozima mjera

ZAKLJUČCI o usvajanju Izvješća o stanju gospodarstva Brodsko-posavske županije s prijedlozima mjera

30. listopada 2013. u 11:49
Županijska skupština konstatira da je županijsko gospodarstvo u iznimno teškom stanju i da je većina ekonomskih pokazatelja negativna što se neposredno i negativno odražava na socijalno stanje građana.
Brodsko-posavska županija : Održana 3. sjednica Županijske skupštine

Održana 3. sjednica Županijske skupštine

29. listopada 2013. u 15:58
Sjednicu je obilježila rasprava o aktualnom stanju u gospodarstvu, obrtništvu, poljoprivredi i industriji
Brodsko-posavska županija : Održana 2. Sjednica županijske skupštine

Održana 2. Sjednica županijske skupštine

12. rujna 2013. u 14:15
Utvrđivanjem dnevnog reda o radu 1. Sjednice Županijske skupštine i nakon verifikacije mandata zamjeniku člana Županijske skupštine Šerifu Isakoviću, te svečane prisege tri vijećnika Ružice Vidaković, Ivice Jerkovića i Šerifa Isakovića,
Utvrđivanjem dnevnog reda o radu 1. Sjednice Županijske skupštine i nakon verifikacije mandata zamjeniku člana Županijske skupštine Šerifu Isakoviću, te svečane prisege tri vijećnika Ružice Vidaković, Ivice Jerkovića i Šerifa Isakovića,
Brodsko-posavska županija : Zaključci sjednice Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Zaključci sjednice Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

25. kolovoza 2012. u 0:00
U ponedjeljak, 7. prosinca 2009. godine održana je 1. sjednica novo ustrojenog skupštinskog tijela-Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na području Brodsko-posavske županije, pod predsjedanjem Zdravka Sočkovića, predsjednika Odbora
U ponedjeljak, 7. prosinca 2009. godine održana je 1. sjednica novo ustrojenog skupštinskog tijela-Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na području Brodsko-posavske županije, pod predsjedanjem Zdravka Sočkovića, predsjednika Odbora
Brodsko-posavska županija : Usvojen proračun za 2012.

Usvojen proračun za 2012.

21. prosinca 2011. u 0:00
Na 18. sjednici Županijske skupštine koja je održana 20. prosinca uz 20 točaka dnevnog reda uz aktualni sat i kadrovska pitanja, najznačajnije su bile Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršenju proračuna BPŽ za 2011., prijedlozi Programa javnih potreba u 2012. godini ustanova i institucija koje se financiraju iz Proračuna BPŽ, te svakako rasprava i usvajanje prijedloga Proračuna Brodsko-posavske županije za 2012. godinu, što je obrazložio Ivan Lukić pročelnik Upravnog odjela za financije:
Na 18. sjednici Županijske skupštine koja je održana 20. prosinca uz 20 točaka dnevnog reda uz aktualni sat i kadrovska pitanja, najznačajnije su bile Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršenju proračuna BPŽ za 2011., prijedlozi Programa javnih potreba u 2012. godini ustanova i institucija koje se financiraju iz Proračuna BPŽ, te svakako rasprava i usvajanje prijedloga Proračuna Brodsko-posavske županije za 2012. godinu, što je obrazložio Ivan Lukić pročelnik Upravnog odjela za financije:
Brodsko-posavska županija : Završeno 4. zasjedanjeŽupanijske skupštine

Završeno 4. zasjedanjeŽupanijske skupštine

9. ožujka 2011. u 0:00
Usvajanjem Zapisnika sa 3. sjednice u ponedjeljak 23. studenog započelo je zasjedanje 4. Županijske skupštine Brodsko-posavske županije....
Usvajanjem Zapisnika sa 3. sjednice u ponedjeljak 23. studenog započelo je zasjedanje 4. Županijske skupštine Brodsko-posavske županije...
Brodsko-posavska županija : Na današnjoj sjednici Županijske skupštine usvojen Proračun za 2011.

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine usvojen Proračun za 2011.

16. prosinca 2010. u 0:00
Slavonski Brod (16.prosinac 2010.) Županijska skuština pod predsjedanjem predsjednika Zdravka Sočkovića uz osam prihvaćenih amandmana (teških oko 500 tisuća kuna) večinom glasova usvojila je Proračun Brodsko-posavske županije za 2011. godinu.
Slavonski Brod (16.prosinac 2010.) Županijska skuština pod predsjedanjem predsjednika Zdravka Sočkovića uz osam prihvaćenih amandmana (teških oko 500 tisuća kuna) večinom glasova usvojila je Proračun Brodsko-posavske županije za 2011. godinu.
Brodsko-posavska županija : Aktualni sat Županijske skupštine

Aktualni sat Županijske skupštine

16. prosinca 2010. u 0:00
Županijska skupština održana 16. prosinca počela je kao i uvijek Aktualnim satom
Županijska skupština održana 16. prosinca počela je kao i uvijek Aktualnim satom
Brodsko-posavska županija : Održana 11. sjednica Županijske skupštine

Održana 11. sjednica Županijske skupštine

24. studenog 2010. u 0:00
U utorak 23. studenog pod predsjedanjem predsjednika Zdravka Sočkovića, održana je 11. sjednica Županijske skupštine na kojoj su vijećnici raspravljali o opširnom dnevnom redu sa više od 20 točaka. Nakon dvosatnog aktualnog sata vijećnici su većinom glasova prihvatili prijedlog rebalansa proračuna za 2010. godinu. Proračun je kako je naglasio Ivo Lukić, pročelnik Upravnog odjela za financije na prihodovnoj strani smanjen za 7,8 milijuna kuna,a umjesto prošle godine predviđenih rashoda od 157,8 milijuna kuna, rebalansom su rashodi smanjeni na 145,1 milijun kuna. U nastavku rada Skupštine usvojeni su za ovu godinu i prateći prijedlozi programa javnih potreba u području obrazovanja, športa, kulture, zdravstva i socijalne skrbi. Usvojena su i devetomjesečna izvješća o radu u ovoj godini te program rada za slijedeću godinu institucija i ustanova koje se u cijelosti ili djelomično financiraju iz županijskog proračuna. Skupština je donijela odluku o osnivanju trgovačkog društva Centara za gospodarenje otpadom Brodsko-posavske županije, i prijedlog da privremeni direktor bude Zdravko Sauerborn, dip iur. Isto tako prihvaćen je prijedlog odluke o osnivanju Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije a imenovana je i privremena ravnateljica Zavoda u osobi Jelene Adrović, dipl.iur. Viječnici Županijske skupštine dali su i suglasnost za nastavak distribucije plina na dijelu distribucijskog područja Slavonski Brod( na području općina Donji Andrijevci, Garčin, Gundinci i Velika Kopanica).
U utorak 23. studenog pod predsjedanjem predsjednika Zdravka Sočkovića, održana je 11. sjednica Županijske skupštine na kojoj su vijećnici raspravljali o opširnom dnevnom redu sa više od 20 točaka. Nakon dvosatnog aktualnog sata vijećnici su većinom glasova prihvatili prijedlog rebalansa proračuna za 2010. godinu. Proračun je kako je naglasio Ivo Lukić, pročelnik Upravnog odjela za financije na prihodovnoj strani smanjen za 7,8 milijuna kuna,a umjesto prošle godine predviđenih rashoda od 157,8 milijuna kuna, rebalansom su rashodi smanjeni na 145,1 milijun kuna. U nastavku rada Skupštine usvojeni su za ovu godinu i prateći prijedlozi programa javnih potreba u području obrazovanja, športa, kulture, zdravstva i socijalne skrbi. Usvojena su i devetomjesečna izvješća o radu u ovoj godini te program rada za slijedeću godinu institucija i ustanova koje se u cijelosti ili djelomično financiraju iz županijskog proračuna. Skupština je donijela odluku o osnivanju trgovačkog društva Centara za gospodarenje otpadom Brodsko-posavske županije, i prijedlog da privremeni direktor bude Zdravko Sauerborn, dip iur. Isto tako prihvaćen je prijedlog odluke o osnivanju Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije a imenovana je i privremena ravnateljica Zavoda u osobi Jelene Adrović, dipl.iur. Viječnici Županijske skupštine dali su i suglasnost za nastavak distribucije plina na dijelu distribucijskog područja Slavonski Brod( na području općina Donji Andrijevci, Garčin, Gundinci i Velika Kopanica).
Brodsko-posavska županija : Usvojen županijski Proračun za 2009. godinu

Usvojen županijski Proračun za 2009. godinu

12. prosinca 2009. u 0:00
Slavonski Brod 11. prosinca 2008. Sa 30 glasova "ZA" i 12 suzdržanih, na današnjoj 29. sjednici Županijske skupštine usvojen je Prijedlog proračuna za 2009. godinu.
Slavonski Brod 11. prosinca 2008. Sa 30 glasova "ZA" i 12 suzdržanih, na današnjoj 29. sjednici Županijske skupštine usvojen je Prijedlog proračuna za 2009. godinu.
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :
Brodsko-posavska županija :