Srijeda, 14. Rujan 2011

Priopćenje za javnost - provedene aktivnosti Stožera, požar u Goricama 7.9. 2011.

Požar koji je buktio od prošle srijede 7. rujna 2011. u Goricama kraj Nove Gradiške i s kojim su se tjedan dana borili vatrogasci DVD-a Dragalić, jučer je (utorak 13. rujna, 2011.) između 14 i 16 sati izmaknuo kontroli, te je nastupilo postepeno povlačenje zemaljskih snaga. Do proširenja požara došlo zbog suhe vegetacije koju je požar zahvatio.
STRUČNA SLUŽBA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE I ŽUPANA
URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆUU
Slavonskom Brodu, 14.rujna 2011.

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST STOŽERA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJEVEZANO UZ PROVEDENE AKTIVNOSTI LOKALIZIRANJA POŽARA U GORICAMA, ODNOSNO ZAŠTIĆENOG KRAJOBRAZA PAŠNJAKA

Požar koji je buktio od prošle srijede 7. rujna 2011. u Goricama kraj Nove Gradiške i s kojim su se tjedan dana borili vatrogasci DVD-a Dragalić,jučer je (utorak 13. rujna, 2011.)između 14 i 16 sati izmaknuo kontroli, te je nastupilo postepeno povlačenje zemaljskih snaga. Do proširenja požara došlo zbog suhe vegetacije koju je požar zahvatio.U tom trenutku u rješavanje nastale situacijeuključuje se Stožer zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije i županijski vatrogasni zapovjednik, koji poduzimaju slijedeći korak: snimanje opožarenog područja iz zrakabespilotnom letjelicom, kako bi se utvrdilo točno činjenično stanje. Utvrđeno je da je od 275Ha površine, požarom zahvaćeno 100Ha. U pomoć su pozvana i ostala vatrogasna društva (iz Dragalića, Nove Gradiške, Starog petrovog Sela, Gornjih Bogićevaca, Okučana, Cernika, Donjeg Varoša, te Javna vatrogasna postrojba iz Slavonskog Broda), kao i sve ostale nadležne službe.Procjenom situacije na terenu odlučeno je da se u gašenje požara uključe i dva air traktora MORH-a, koji su zatraženi putem Državne službe za zaštitu i spašavanje. Zahvaljujući brzoj intervenciji, požar je lokaliziran i stavljen pod kontrolujučer u 17 sati, a nadzor požarišta vršen do 19,30 sati, kada je izviđanjem terena utvrđeno da ne postoji opasnost od daljnjeg širenja požara.U akciji gašenja požara učestvovalo je ukupno 62 vatrogasca, 2 cisterne od 7000l i 10 000l, 7 navalnih vozila, 2 air traktora MORH-a, zapovjedno vatrogasno vozilo i ostala prateća vozila.Kako bi se ponovno utvrdilo stanje, opožareno područje bit će snimano bespilotnom letjelicom i danas.Zahvaljujemo svim vatrogasnim društvima, kao i ostalim nadležnim službama na brzoj reakciji i aktivnostima koje su rezltirale gašenjem požara.Također, pozivamo vlasnike stoke da provjere da li je došlo do potencijalne štete i da o eventualnoj šteti obavjeste vatrogasno društvo.
VODITELJ UREDA ZAODNOSE S JAVNOŠĆU
Zvonimir Penić, dipl. novinar