Petra Krešimira IV br. 1, 35000 Slavonski Brod  Tel: 035/216-111 OIB: 27400987949

Četvrtak, 28. Travanj 2022

Župan Marušić na 149. plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija

Župan Danijel Marušić sudjeluje u radu 149. plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija u Bruxellesu.  U predstavljanju rezolucije Odbora regija o Ukrajini te raspravi o ratu u toj zemlji,  svoja svjedočanstva iznijeli su gradonačelnici Kijeva, Mariupolja, Lavova, Melitopolja te predsjednica regionalnog vijeća Harkiva.  Kroz raspravu članovi Odbora regija pružili su potporu svim načelnicima, gradonačelnicima i regionalnim čelnicima Ukrajine u njihovoj borbi za europske vrijednosti te izrazili spremnost pomoći Ukrajini na njenom putu u članstvo Europske unije.

Europski odbor regija pozvao je na oštre sankcije protiv Rusije, zatražio hitno oslobađanje ukrajinskih gradonačelnika i državnih službenika koje su otele ruske okupacijske snage, a ukrajinskim lokalnim i regionalnim vlastima ponudio je iskustva regija i gradova EU-a u obnovi.

Uz izglasavanje mišljenja Odbora regija, teme dvodnevnog plenarnog zasjedanja bile su i rasprava o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u kontekstu partnerstva EU-a i Ujedinjene Kraljevine s potpredsjednikom Europske komisije Marošem Šefčovičem te rasprava o promicanju europskih demokratskih vrijednosti putem obrazovanja radi razvoja građanstva EU-a s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom.   Sudjelujući u raspravi župan Marušić je istaknuo: „Europski politički sustav ne može funkcionirati ako ga građani ne poznaju ili ne razumiju.  Aktualni proces globalizacije, europskih integracija i rastućih svjetskih kriznih žarišta sve više zahtijeva od Europljana da se politički angažiraju na više razina i steknu sposobnost svakodnevnog integriranja sve većih raznolikosti u svoj život i rad. Obrazovanje je temeljni pokretač aktivnog i informiranog građanstva, a time i demokratske participacije. Smjer djelovanja Europe kao demokratske političke unije određuje volja građana. Ohrabrujući znatiželju, odvažnost, uključivost, različitost, participaciju i solidarnost kao nužne osobine progresivnih i dinamičnih europskih građana, potičemo i promoviramo značaj održivog razvoja i međunarodnog povezivanja s ciljem autentičnog unaprjeđenja europskih vrijednosti mira, prosvijećenosti i harmoničnih odnosa.  Kvalitetnim i uključivim obrazovanjem stanovnika EU-a osnažujemo ih kako bi mogli u potpunosti sudjelovati u društvu, umanjujemo rizik od posljedica društvene polarizacije i lažnih vijesti, koji stvaraju sve veći pritisak na naše demokratske sustave.“

Europski odbor regija sastoji se od 329 članova koji predstavljaju regionalna i lokalna tijela 27 država članica Europske unije. Izdaje mišljenja kada je prema Ugovorima o Europskoj uniji savjetovanje s lokalnim i regionalnim vlastima obavezno li na vlastitu inicijativu. Njegovi članovi neovisni su u obavljanju svojih dužnosti, sto je u općem interesu Unije. Uz članove Odbora regija u raspravama sudjeluju i članovi Europskog parlamenta te stručnjaci iz Europske komisije i sveučilišta.