Petra Krešimira IV br. 1, 35000 Slavonski Brod  Tel: 035/216-111 OIB: 27400987949

Subota, 21. Siječanj 2023

30. OBLJETNICA VOJNO-REDARSTVENE OPERACIJE MASLENICA

Jubilarna obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica obilježava se nizom prigodnih događaja, a središnja proslava održana je danas u Zadru pod pokroviteljstvom Vlade RH, a u organizaciji Ministarstva obrane, MUP-a i Ministarstva hrvatskih branitelja te Zadarske županije i Grada Zadra.

Svečanoj akademiji nazočio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Svečanosti u prigodi obilježavanja 30. obljetnice VRO „Maslenica" u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru, nazočio je i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Podsjetimo, Akcija Maslenica, kodnog naziva “Gusar”, počela je 22. siječnja, 1993. u 6 sati ujutro, a glavni ciljevi operacije postignuti su za 72 sata. Pripadnici Hrvatske vojske i MUP-a oslobodili su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom čime je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. Oslobođeno i petnaestak mjesta i sela u zadarskom zaleđu, Zrakoplovna baza Zemunik i Novsko ždrilo. U akciji Maslenica i neposredno poslije nje ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja, a najveću tragediju doživjela je 3. Gardijska brigada Kune koja je u obrani Kašića 1. veljače izgubila 24 pripadnika.

Vojno-redarstvena operacija Maslenica, koju su pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno je spojila sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz. VRO Maslenica bila je prekretnica u Domovinskom ratu, poruka hrvatskom narodu da su hrvatske oružane snage sposobne osloboditi svoju zemlju. Podnijeli smo velike žrtve i ostvarili veliki uspjeh.