Petak, 30. Travanj 2021

OBILJEŽEN NACIONALNI DAN HITNE MEDICINSKE SLUŽBE

U povodu obilježavanja Dana hitne medicine župan Danijel Marušić, u Zavodu za hitnu medicinu,  nazočio je programu obilježavanja. Župan Marušić čestitao je svim djelatnicima hitne medicinske službe njihov Dan, podsjetivši na važnosti ove medicinske službe koja je odigrala je značajnu ulogu u svim kriznim situacijama od migrantske krize, preko situacije s onečišćenom vodom pa sve do pandemije COVID-a. Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije i njegovo medicinsko osoblje su važan čimbenik zdravstvene zaštite, koji uvelike pridonosi sigurnosti građana i pružanju izvanbolničke hitne medicinske pomoći. Svi se nadamo da nam usluge Hitne medicinske.

službe nikada neće zatrebati, no kada ih, nažalost, trebamo želimo da su one vrhunskog standarda. Time se Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije uistinu može pohvaliti, imajući u vidu razinu usluga koje pruža, kao i broj pacijenata o kojima skrbi.

Ravnatelj Zavoda Branko Godić održao je kratku prezentaciju o Zavodu, od njegovog ustrojavanja do danas. Kazao je kako Zavod za hitnu medicinu pokriva površinu od 2043 četvornih kilometara i skrbi o 158 000 stanovnika. Pokriva i 100 kilometara autoceste A3 i dijelom A5. Zavod raspolaže s 35 timova, 14 vozila i jednim vozilom za velike nesreće.

Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije pruža hitnu medicinsku skrb stanovnicima BPŽ, vrši medicinska osiguranja javnih događaja, educira  djelatnike Zavoda za hitnu medicinu BPŽ i djelatnike drugih Zavoda, druge zdravstvene djelatnike te sudjeluje u akcijama od šireg društvenog značaja.

Valja dodati kako Brodsko-posavska županija prati i pomaže rad  Zavoda za hitnu medicinu putem materijalnih i nematerijalnih ulaganja u opremu, pa su tako, u protekle četiri godine za potrebe Zavoda nabavljena 4 nova vozila vrijedna više od 3 milijuna kuna.

Današnja svečanost bila je prigoda za podsjetiti i na još jedan veliki projekt Brodsko-posavske županije i Zavoda za hitnu medicinu, a to je uspostava Simulacijsko-edukacijskog centra za upravljanje rizicima od katastrofa radi jačanja kapaciteta za prilagodbu klimatskim promjenama (SIMED). U sklopu projekta SIMED planirana je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje Centra te Terminala za interventne aktivnosti u kriznim situacijama na rijeci Savi.

Izgradnja ovog centra uvelike će pridonijeti sigurnosti i kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti naših stanovnika.