Petra Krešimira IV br. 1, 35000 Slavonski Brod  Tel: 035/216-111 OIB: 27400987949

Utorak, 08. Studeni 2022

OBILJEŽENA 17. GODIŠNJICA HRVATSKOG GENERALSKOG ZBORA

Svečanost obilježavanja 17. godišnjice Dana hrvatskog generalskog zbora održana je u ponedjeljak, 7. studenog 2022. u  Zagrebu u sklopu koje su, najzaslužnijim pojedincima dodijeljene prigodne plakete, a u članstvo Zbora i primljeni I novi članovi. Uz predsjednika Hrvatskog generalskog zbora, general-bojnika Marinka Krešića, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika RH počasni predsjednik HGZ-a general zbora Pavao Miljavac, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministri  Gordan Grlić Radman i Radovan Fuchs te župan Brodsko-posavke županije Danijel Marušić u svojstvu predsjednika Hrvatske zajednice županija.

U ovoj prigodi predsjednik HGZ-a general-bojnik Marinko Krešić kazao je da njegovi članovi, kao što su Domovinskom ratu dali sve za obranu, danas žele u razvoj države ugraditi sav svoj potencijal i biti partner državnoj politici.

U sklopu jučerašnje svečanosti obilježavanja 17. obljetnice Hrvatskog generalskog zbora Velika zlatna plaketa dodijeljena je potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja brigadnom generalu Tomi Medvedu te posmrtno stožernom generalu Janku Bobetku i general-bojnicima Blagi Zadri i Miroslavu Tuđmanu.

Velika srebrna plaketa dodijeljena je  general-pukovnicima Josipu Čuletiću i Franji Feldiu te naredniku Marijanu Bišćanu, dok je  Mala zlatna plaketa uručena general-bojnicima Marinku Krešiću, Ljubi  Ćesiću, Josipu Štimcu, Vinku Vrbanacu i Miljenku Galiću te generalu zbora Anti Rosi, kontraadmiralu Anti Budimiru, brigadnom generalu Antunu Jeričeviću i brigadiru Zdravku Vladanoviću.

Također, u sklopu jučerašnje svečanosti  u Hrvatski generalski zbor primljeni su i novi članovi: generali Slavko Barić, Matko Kakarigi, Zdenko Radulj i Juraj Grobenski te brigadiri Damir Dujić, Vinko Marić, Veseljko Kardum i Mišo Munivrana.

Po riječima Predsjednika Hrvatskog generalskog zbora, Marinka Krešića da danas u HGZ-u aktivno djeluje 140 članova te da su načela njihova rada načela jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske i sveopća pomirba hrvatskog naroda kao zalog budućnosti i prosperiteta što je sadržano u krilatici "Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!.

Dodao je i to kako se HGZ nastoji odmaknuti od dnevne politike, uvlače te ga pozicionirati na stratešku razinu, uvažene i u organizacijskom smislu financijski održive institucije. Žele biti svojevrsni "Think Tank" koji će se baviti javnim politikama iz područja sigurnosti i obrane te postati most između struke, zainteresirane javnosti i politike i služiti javnom interesu.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u obraćanju medijima rekao da je iznimno sretan što je nazočio obilježavanju te važne obljetnice te istaknuo kako je posebno ponosan i zahvalan HGZ-u što su danas uručili Velike zlatne plakete obiteljima dragih ljudi koji su nas nažalost napustili.

Ministar obrane Mario Banožić poručio je kako je primanje novih članova najbolji način za obilježiti Dan HGZ-a. Prisjetio se i svih onih generala koji više nisu s nama. "Njihova djela, vrijednosti i ideje koje su promicali ostat će nam uvijek nit vodilja u svemu što činimo", poručio je Banožić, te čestitajući novim članovima izrazio vjeru da će Hrvatski generalski zbor i u budućnosti biti jednako aktivno angažiran u svim nastojanjima da Hrvatska vojska bude još modernija oružana sila.