Petra Krešimira IV br. 1, 35000 Slavonski Brod  Tel: 035/216-111 OIB: 27400987949

Nedjelja, 22. Siječanj 2023

POLOŽENI VIJENCI ZA POGINULE HRVATSKE BRANITELJE NA SPOMEN OBILJEŽJU 3. GARDIJSKE BRIGADE KUNE U KAŠIĆU

 

U nastavku obilježavanja jubilarne 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije "Maslenica", danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade Kune u Kašiću odana počast poginulim hrvatskim braniteljima.

3. gardijska brigada "Kune" u dane pobjedonosne akcije došla je iz Slavonije u pomoć hrvatskim snagama koje su se odupirale protunapadu neprijateljskih postrojbi, kada su u samo jednoj noći, na području Kašića poginula 23 hrabra pripadnika brigade. Od tog broja 17 hrvatskih vojnika stradalo je u zasjedi kad su išli na smjenu svojim suborcima na položajima oko crkve u Kašiću.

S posebnim pijetetom prisjećamo se poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, koji su svoj život za domovinu položili u ovoj operaciji.

Zahvaljujemo im na žrtvi, kao i njihovim obiteljima, te svim sudionicima VRO "Maslenica" koji su dali svoj obol za uspješnu provedbu jedne od najznačajnijih operacija iz Domovinskog rata.

U sjećanje na njihovu hrabrost i odanost Domovini, podno velikog spomen-križa napravljenog od slavonske hrastovine, vijence su najprije položili roditelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 3. GBR. Potom su vijence i svijeće položili predstavnici branitelja sudionika akcije, te izaslanstvo državnog vrha.

Zajednički vijenac županija, gradova i općina položili su zadarski župan Božidar Longin i župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić.