Ponedjeljak, 03. Svi 2021

SJEĆAMO IH SE S PONOSOM I TUGOM

U znak sjećanja na 29. obljetnicu jednog od najtežih ratnih dana u Slavonskom Brodu, 3. svibnja obilježavamo sjećanje na poginulu djecu u Domovinskom ratu. Ta nedjelja, 3. svibnja 1992. godine, bila je jedna od najtragičnijih jer je u napadima i eksplozijama topničkih i minobacačkih neprijateljskih granata, te bombi izbačenih iz neprijateljskih zrakoplova, poginulo 16 osoba, od kojih šestero djece, a ranjeno je oko 60 ljudi.

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, danas (3. svibnja), organizirala je susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu, „Da se ne zaboravi“ u spomen na svu stradalu i  poginulu djecu u Domovinskom ratu na prostoru Brodsko-posavske županije. 

U znak sjećanja na žrtvu poginulih u Slavonskome Brodu  u ime Brodsko-posavske županije vijence su položili i svijeće zapalili župan Danijel Marušić i zastupnik u Hrvatskom saboru Pero Ćosić, u spomen parku „Prekinuto djetinjstvo“, ispred Osnovne škole „Hugo Badalić“, gdje je 2000. godine podignut spomenik „Djevojčica“, jer je samo iz te škole tijekom Domovinskog rata, poginulo 16 učenika. Inače u ratnim danima, a najviše u svibnju, u Slavonskom Brodu je poginulo 28 djece, jedan cijeli razred, kojima je naprasno prekinuto djetinjstvo. Vijenac je položen i kod Spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića u Slavonskom Bodu.

Galerija Fotografija